Din cauza oboselii ne simtim vesnic epuizati si fara chef, dar nu trebuie sa ne ingrijoram. Oboseala nu este de neinvins daca suntem decisi sa schimbam ceva in stilul nostru de viata.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne ocupam de somn. Da, nu va mirati! Nu uitati ca o treime din viata o petrecem in "lumea lui Morfeu". E de la sine inteles de ce este esential sa dormi bine. Asadar, impotriva oboselii de zi cu zi ai la indemana un remediu simplu si eficient: somnul.
Cum învingem oboseala?
Iata ce puteti face ca sa va odihniti bine:
- Este dificil sa petreci o noapte linistita daca seara te-ai indopat cu de toate pentru toti. Consuma cina cu cel putin doua ore inainte de culcare si alege alimente usoare (cartofi fierti, legume, lactate). Evita in schimb carnea rosie si condimentele si nu consuma alcool, cafea sau ceai verde dupa ora 15.00 - contin substante excitante care tin "treaz" creierul.

- Mananca variat si echilibrat. Sa nu mananci niciodata acelasi tip de aliment si la o masa si la alta. Fiecare masa trebuie sa fie o sursa de proteine, de fructe, de legume si de lactate. Consuma cat mai multe alimente bogate in magneziu si fier. Fructele si legumele bogate in vitamina C sunt alimente de care ai neaparata nevoie.

- Nu iti decala ritmul biologic. Incearca sa te culci si sa te trezesti la aceleasi ore in fiecare zi. In week-end iti poti permite cate un pui de somn de o ora, dar nu lenevi toata dupa-amiaza in pat.

- Desi poate parea ciudat, organismul se pregateste de somn reducand temperatura corporala. Asa ca, atentie! Baia fierbinte pe care vrei sa o faci ca sa adormi are exact efectul contrar (apa nu trebuie sa aiba mai mult de 37 gr C). In schimb, ingrijeste-te sa ai extremitatile calde (mainile si picioarele). Daca este cazul, nu ezita sa iti pui sosete.

- Se stie ca activitatea fizica te ajuta sa dormi. Adevarat, cu conditia sa nu faci exercitiile dupa ora 18. Gimnastica, alergarea si chiar plimbarea stimuleaza circulatia sangelui. Astfel, creierul va fi mai bine oxigenat. Dar acest lucru pregateste "materia cenusie" de munca si nu de odihna.

- Ca sa dormi bine, este foarte important sa te simti bine in propriul pat. Un pat care este prea tare sau care, dimpotriva, nu e indeajuns de rigid, poate dauna coloanei vertebrale. De asemenea, ar fi bine sa folosesti o lenjerie de pat moale, din bumbac. Nu te poti odihni cum trebuie daca perna are cocoloase sau daca lenjeria iti zgarie pielea.

- Ai grija ca dormitorul sa fie intotdeauna bine aerisit, iar aerul sa nu fie uscat. Daca e nevoie, pune un prosop ud pe calorifer. Daca in camera este prea cald nu te vei odihni bine.

- temperatura potrivita este de 18 gr. C. Asadar, ai grija la aceste detalii mici si o sa vezi cum somnul tau va deveni cu adevarat odihnitor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment