Gastroenterocolitele, toxiinfectiile alimentare, bolile diareice sint frecvente in perioadele caniculare. Problemele  sint provocate de consumul unor alimente alterate ori de schimbarea alimentatiei si a mediului pe timpul vacantei.

Tulburarile digestive sunt insotite de greturi, varsaturi, uneori chiar febra. Episoadele de diaree acuta pot fi prevenite prin reguli de igiena minime, dar esentiale. Prima regula si cea mai simpla este spalarea atenta a fructelor si legumelor inainte de a fi mancate.
Recomandari utile pentru a preveni tulburarile digestive
In zilele cu temperaturi ridicate se evita prepararea alimentelor cu mai mult de doua-trei ore inaintea consumului, daca se pot asigura conditiile minime de temperatura necesare pentru pastrarea acestora.

Specialistii ne mai dau o alta recomandare - de a evita orice contact intre alimente, insecte sau animale.

Pentru a preveni tulburarile digestive trebuie sa renuntam la alimentele greu digerabile, grase, picante sau procesate: mezeluri, tocaturi, maioneze. De asemenea, sa nu ne lasam ispititi de alimentele vandute direct pe strada: inghetata, prajituri, patiserie, hamburgeri.

In cazul copiilor, simptomele apar la 3-72 de ore de la ingestia alimentelor alterate si pot dura mai mult decat la adulti. Un mare pericol pentru cei mici il reprezinta deshidratarea severa, instalata mai rapid decit la adulti.

Astfel, tulburarile digestive care nu sunt grave in cazul adultilor pot fi fatale pentru copii. In multe cazuri, tulburarile digestive sint insotite de stari de voma. De aceea, este bine sa avem la indemana antivomitive, antidiareice, preparate antibacteriene.

Deshidratarea este prevenita prin consumul unor cantitati mari de lichide: apa, supe, ceaiuri de plante. Daca deja suntem deschidratati, vom apela la saruri de rehidratare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment