O metodă simplă și eficientă de a ne proteja de gripă sau de răceală în timpul serviciului este spălarea cât mai des a mâinilor. Când unul dintre colegi tușește sau strănută, puteți intra în contact cu particule infectate.
Dacă vă atingeți ochii, gura sau nasul și nu v-ați spălat pe mâini, riscul de îmbolnăvire este mare. Cercetările arată că virusurile se pot transmite și prin utilizarea unui telefon pe care l-a folosit înainte o persoană răcită.
O altă măsură care pentru protejare este evitarea îmbrățișărilor cu colegii bolnavi. Tusea sau strănutul face un nor pe o rază de un metru, iar îmbrățișarea sau pupatul este o cale sigură de îmbolnăvire. Specialiștii recomandă vaccinul antigripal, însă acesta protejează de virus abia după 2 săptămâni. Mai ușor se îmbolnăvesc fumătorii. Ei au mucoasa nazală inflamată și bombardată cu gudron. Din această cauză, ei sunt mai receptivi la virusuri.
Persoanele care au contactat virusul gripal, sunt contagioase la 2 zile de la debut, adică atunci când încep să tușească, timp de o săptămână. În cazul celor cu răceli, perioada de contagiozitate este de 3 zile, începând de la primele simptome.
În această perioadă, cel mai bine ar fi să stea acasă. Dacă sunteți bolnavi de gripă, folosiți șervetele de hârtie, după care le aruncați în coșuri de gunoi care au capac. Dacă aveți biroul lângă o persoană bolnavă, acoperiți-vă nasul și gura cu o eșarfă sau cu gulerul puloverului.