Blefarita acută se caracterizează prin inflamaţia marginilor libere ale pleoapelor, la locul de unire dintre mucoasa conjunctivală şi piele.

Adesea inflamaţia interesează glandele şi perii genelor. Boala se datorează infecţiilor cu microbi (stafilococi, streptococi), cu paraziţi şi ciuperci.

Deseori inflamaţia este produsă de arsurile solare sau de contactul pleoapelor cu diferite substanţe chimice profesionale sau cosmetice, iritante. Frecarea genelor, pielea mai grasă, praful, frigul, purtarea de ochelari nepotriviţi sau nepurtarea de ochelari (când sunt indicaţi) sunt factori care favorizează apariţia blefaritei. În unele cazuri, blefarita este asociată cu conjunctivita (blefaroconjunctivită).
Blefarita acuta
Bolnavul are ochiul sau ochii iritaţi, roşii, cu senzaţie de mâncărime, de usturime sau de gunoaie sub pleoape. Deseori se adaugă durerea, lăcrimarea şi o secreţie purulentă care lipeşte pleoapele.

Primele îngrijiri. Acestea constau în spălarea ochilor cu infuzie de muşeţel, soluţie de borax 2%, după care se picură în ochi un colir. Marginile pleoapelor se masează uşor cu unguent oftalmic prin intermediul unui tampon de vată. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi.

Deoarece blefarita recidivează, se va acorda o grijă permanentă igienei ochilor, ferindu-i de substanţe chimice şi gaze iritante, de fumul de tutun, de praf etc. Persoanele cu pielea grasă se vor spăla seara pe faţă cu săpun de gudron sau de sulf.

Se va consulta medicul oculist pentru a stabili cu precizie diagnosticul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment