Scarlatina reprezintă o maladie de origine bacteriană, produsă de un streptococ de grup A, care este mai frecventă la copiii între 1 și 10 ani. Ea începe cu o angină (roșu în gât), însoțită de febră înaltă și alterarea stării generale.

După 24 de ore apare și erupția, care este reprezentată de mici papule, de un roșu intens, aspre la pipăit, pe fondul unui eritem difuz. Erupția debutează pe gât și torace, generalizându-se rapid, în 24 de ore (cu excepția feței, unde întâlnim doar o roșeață accentuată a obrajilor, ce contrastează cu o zonă de paloare intensă în jurul gurii).
Scarlatina, o boala eruptiva, de origine bacteriana
La nivelul plicilor de flexiune a membrelor apar linii de un roșu aprins. Erupția este însoțită deseori de un ușor prurit, durează circa o săptămână și pălește treptat, fiind urmată de descuamarea pielii.

Scarlatina reprezintă o afecțiune periculoasă, cu multiple complicații toxico-septice (miocardită, pericardită, meningită, abces cerebral, bronho-pneumonie etc.) sau imunoalergice (glomerulo-nefrită, reumatism articular acut), însă perfect curabilă.

Din această cauză este important ca bolnavul să se prezinte cât mai rapid la medic, pentru instituirea tratamentului adecvat.
Yandex