Entorsele afecţiuni traumatice care duc la ruperea sau întinderea la maximum a părţilor moi ale unei articulaţii osoase: ligamente, capsulă articulară, tendoane.
Entorsele se observă după suprasolicitări ale articulaţiei, căderi, călcare greşită, eforturi fizice mari, răsuciri etc. şi se întâlnesc mai des la articulaţia gleznei, a genunchiului şi la degetele mâinii. Imediat sau la câteva minute după traumatism se simte o durere la articulaţia interesată, durere care este accentuată după mişcările încheieturii respective.
Apoi, la locul entorsei apare umflătura, roşeaţa sau învineţirea pielii, căldura locală, ca urmare a ruperii unor mici vase sanguine cu ieşirea sângelui sub piele. Din cauza durerii, articulaţia respectivă nu mai poate fi folosită.
Primul ajutor. Articulaţia bolnavă se pune complet în repaus, după care se aplică comprese reci cu apă simplă, apă cu gheaţă, apă cu sare, apă alcoolizată, sau cu soluţie Burovin. Peste comprese se aplică un bandaj elastic sau teşi de tifon. Articulaţia bolnavă va fi mai ridicată decât restul corpului. Se combate durerea cu analgezice şi cu masaje uşoare dinspre periferie spre rădăcina membrului.
În cazul în care entorsa este mai puternică: medicul va hotărî dacă este nevoie de un aparat ghipsat sau de alt tratament.
Atenţie! Uneori sub masca unei entorse (mai ales la gleznă), poate fi o fractură de maleolă. Deci se va lua legătura cu medicul pentru o eventuală radiografie.