Oftalmologii susțin că cei care au dioptrii și nu poartă ochelari de vedere obosesc foarte repede și suferă de afecțiuni ale pleoapelor. Vederea are în componență o activitate musculară. Ochiul, fiind deștept, încearcă să ne facă o vedere mai bună, iar în cazul celor cu dioptrii, mușchii sunt suprasolicitați din cauza efortului permanent al ochilor.
Acest lucru induce o stare de oboseală generală, produce o înroșire a ochilor și o senzație de disconfort vizual. În plus, poate apărea și blefarita, o afecțiune a pleoapelor.
Această capacitate de acomodație a ochilor scade o dată cu înaintarea în vârstă, iar efortul mușchilor oculari creste și el. De asemenea, renunțarea la ochelari poate conduce și la o modificare a dioptriilor în timp.
Spre deosebire de ochelarii de vedere, unde câmpul vizual se limitează la lentile, atunci când folosim lentile de contact, câmpul vizual este integral. Specialiștii spun că lentila de contact este metoda cea mai puțin invazivă și poate fi folosită pentru toate viciile de refracție.
Oftalmologii recomandă lentilele de unică folosință, care se utilizează o singură zi, după care se aruncă. Lentilele de contact se poartă doar ziua și că nu este bine să adoarmă cu ele. În afară de lentilele zilnice, mai există și lentilele lunare, trimestriale și anuale, acestea din urmă fiind solicitate mai frecvent, datorită preturilor mai mici.
Cei care vor să renunțe pentru totdeauna la ochelari pot apela la operația pentru scăderea dioptriilor, care se efectuează cu ajutorul laserului. La pacienții cu miopie până la minus șapte se pot face astfel de operații, iar intervențiile au o rată de reușită de peste 99%. Operația cu laser este recomandată și celor cu hipermetropie pana la plus 5, dar și la astigmatism de plus-minus 3.
Peste aceste valori ale dioptriilor se fac implanturi de cristalin artificial, operații la fel de simple ca cele de cataractă. Tarifele pentru astfel de operații sunt destul de accesibile.