Eliminarea de sânge pe gură, spontan sau mai ales după tuse, fără senzaţia de vărsături, se numeşte hemoptizie (tuse cu sânge).

Sângele provine din căile respiratorii, mai precis din plămâni. Sângele eliminat este roşu şi se deosebeşte de sângele din vărsătură (hematemeză), care este mai închis la culoare şi amestecat cu suc gastric şi resturi alimentare.

Acest accident se întâlneşte rar, în caz de tuberculoză sau tumori pulmonare, în boli de inimă, în infecţii pulmonare(pneumonie), în tulburări de coagulare a sângelui şi după traumatisme toracice. De menţionat, că nu orice tuse cu sânge constituie o hemoptizie. Adeseori sângele scuipat provine din gât sau din nas (după o hemoragie nazală) sau din gingii.
Hemoptizia
Primul ajutor. O mare importanţă are repausul complet la pas şi liniştirea sufletească a bolnavului. Teama, agitaţia, vorbirea, mişcarea, agravează hemoragia. Bolnavul va sta culcat, rezemat cu toracele de o pernă şi cu picioarele atârnate pe marginea patului pentru ca o parte din sânge să se lase în picioare. Se va abţine să tuşească şi va respira, încet, calm şi regulat.

Până soseşte „Salvarea", se vor pune comprese reci sau pungă cu gheaţă pe piept. Dacă se cunoaşte partea bolnavă, compresele se vor pune pe regiunea respectivă (dreapta sau stânga). I se va da bolnavului un calmant, calciu, vitamina C. Nu se vor bea ceaiuri calde, ci numai reci şi în cantităţi mici şi repetate.

Pentru a atrage cât mai mult sânge spre membrele inferioare, se pot face băi călduţe la picioare, se pun comprese calde, sau sticle cu apă caldă la picioare. Tot în scopul opririi sângelui de a veni la plămâni se recomandă aplicarea de garouri (legături strânse cu o faşă sau pânză) la rădăcina membrelor superioare şi inferioare.

Garourile se vor menţine doar 4-5 minute, pe perioada când hematemeză este abundentă, apoi se vor slăbi sau îndepărta. Nu se pun comprese calde pe piept şi nici ventuze. Dacă hemoragia pulmonară este mare şi duce la anemiere, cu pierderea cunoştinţei, atunci bolnavul se va culca în poziţie orizontală, pentru a asigura circulaţia cu sânge la creier.

Transportul la spital se face numai la indicaţia medicului. Chiar după hemoragiile mici care s-au oprit singure, este necesar ca pacientul să consulte medicul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment