În mod normal, după extracţia unui dinte se produce o mică hemoragie care se opreşte în 4-5 minute, formându-se un cheag.

Dar există unele persoane care suferă de tulburări de coagulare a sângelui. Alteori hemoragia dentară se porneşte din nou după ce bolnavul a ajuns acasă, sau chiar după 1-3 zile de la scoaterea dintelui.

În această situaţie hemoragia poate fi provocată de o lovitură, de o infecţie, de unele resturi dentare, care nu au fost extrase ori de hipertensiunea arterială. De asemenea, hemoragia poate fi declanşată şi de alimente sau lichide fierbinţi consumate la scurt timp, după extragerea dintelui.
Hemoragia dupa extractia dentara
Primul ajutor. Imediat ce reapare hemoragia, se va aplica pe locul dintelui extras, un tampon mai mare de vată şi se va ţine apăsat cu dinţii de pe maxilarul opus sau chiar cu mâna. Dacă este posibil tamponul va fi îmbibat cu apă oxigenată, cu soluţie de clorura de zinc 5-10%. Decoctul preparat din coajă de stejar, de anin sau de castan are, de asemenea, efect astringent şi anticoagulant.

Tot efect antihemoragic are şi o bucăţică de gheaţă înfăşurată într-un tampon de vată aplicat strâns pe gingie. Pe obrazul respecttiv se ţine o compresa cu apă rece sau cu gheaţă. Dacă hemoragia nu încetează bolnavul se va transporta la policlinică sau spital.

Pentru prevenirea unor astfel de neplăceri, persoanele care îşi extrag dinţi şi mai ales măsele vor sta liniştite acasă în ziua aceea, nu vor mânca pe partea cu rana şi nu vor consuma alimente sau băuturi fierbinţi. Nu vor scoate tamponul de vată pus de medic decât după o oră. Vor mânca alimente moi, semisolide; vor evita
sugerea rănii produsă de extragerea dintelui, precum şi spălarea pe dinţi.

Nu vor consuma alcool şi cafea, nu vor sta la soare la căldura, nu vor face baie caldă, nu vor pleca în deplasare şi vor evita eforturile fizice. Bolnavii cu hipertensiune arterială vor lua medicamentele recomandate.

Persoanele care se ştiu că sângerează timp îndelungat după o rană sau după extracţiile dentare, vor menţiona acest lucru medicului pentru ca înainte de extracţie să le recomande analize medicale şi eventual un tratament.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment