Survine după ruperea unui vas sanguin, care irigă cu sânge creierul. Sângele, ieşit din vas, difuzează în ţesuturile din jur, inundând creierul şi perturbând grav funcţiile sistemului nervos central.

Acest incident se întâlneşte mai ales la persoanele în vârstă, care suferă de hipertensiune arterială sau după traumatisme ale capului. Eforturile fizice mari, expunerea prelungită la soare, diabetul netratat etc. pot favoriza hemoragia cerebrală.
Hemoragia cerebrala
În asemenea situaţii bolnavul îşi pierde cunoştinţa, cade şi poate intra în comă, dacă hemoragia a fost mare, iar membrele superioare şi inferioare de aceeaşi parte a corpului sunt paralizate sau lipsite de sensibilitate.

În acelaşi timp, gura are o poziţie strâmbă şi deseori bolnavii nu pot vorbi sau articula cuvintele. Dacă hemoragia a fost mică, pacientul poate să-şi revină la normal după câteva zile sau săptămâni.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment