Acestei boli de piele i se spune şi „opăreală". În realitate intertrigo este o infecţie a pielii cu streptococ, stafilococ, bacili piocianici, levuri etc. Infecţia este favorizată de transpiraţia abundentă, de diabet, de frecarea pielii, precum şi de o igienă defectuoasă.

Afecţiunea se observă în special la contactul dintre două suprafeţe cutanate: între coapse, fese, degete, la îndoitura cotului, sub sâni, înapoia urechii etc. La locul infecţiei pielea este roşie, cu senzaţia de mâncărime şi (sau) usturime, care jenează mişcările corpului. Uneori pielea infectată zemuieşte şi se lipeşte de rufărie.
Intertrigo
Pielea infectată dacă nu zemuieşte se spală cu apă caldă şi săpun, după care se aplică comprese cu infuzie de muşeţel. Apoi se pudrează cu talc sau pudră mentolată, pentru copii. Dacă pielea zemuieşte şi deci este puroiată, după spălare se dezinfectează cu apă oxigenată, acid boric sau borax 2%, cu rivanol, permanganat de potasiu, la nevoie spirt sanitar diluat în două cu apă.

După uscarea pielii se pudrează cu talc la care s-a adăugat praf de sulfamidă sau de antibiotice, apoi se face un pansament uscat steril (dacă regiunea permite). Până la vindecare, regiunea infectată va sta în repaus.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment