Răul provocat ficatului din cauza consumului excesiv de alcool sau a hepatitei poate fi „reparat”, susţin cercetătorii de la Universitatea din California.

Cercetătorii susţin că dezvoltarea „cicatricilor” din jurul organului poate fi stopată prin blocarea unei proteine vitale care ajută la formarea lor. Consumul excesiv de alcool şi hepatita duc la apariţia unui proces numit fibroză.
Ficatul bolnav poate fi refacut
Acest proces implică formarea excesivă a unui ţesut cicatrizant în jurul ficatului. Când acest ţesut este foarte abundent apare ciroza. În prezent, tratamentele disponibile nu fac decât să împiedice răspândirea „stricăciunilor” şi nu ajută la refacerea organului.

Pentru cercetări s-au folosit cobai cu fibroză hepatică severă. Ei au fost împărţiţi în două grupe. Unii au primit medicamente care au blocat acţiunea proteinei care duce la apariţia fibrozei, iar ceilalţi au primit tratament clasic.

Cei care au primit medicamente de blocare a proteinei s-au vindecat de fibroză, iar ficatul s-a refăcut în totalitate. Cei care au primit tratament clasic doar şi-au îmbunătăţit starea generală. Cercetătorii au spus că tratamentul se poate folosi şi pentru tratarea fibrozei pulmonare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment