Unghiile de la mâini cresc cu aproximativ 0,3 cm pe lună, iar unghiile de la picioare, de trei ori mai încet. Unghiile pot fi afectate în anumite boli ale organismului, în general, şi, în unele boli cutanate, în particular.

La nivelul unghiilor pot apărea: modificări ale suprafeţei, cu prezenţa de striaţii transversale, longitudinale şi depresiuni punctiforme; modificări de culoare (foarte frecvente în onicomicoze); modificări de formă, adică unghii convexe sau concave (în koilonichia); îngroşarea unghiilor (onicogrifoza) sau desprinderea unghiei de patul unghial (onicoliza).
Ce boli se „vad“ pe unghii
Mai pot apărea - friabilitate unghială (nu neapărat cauzată, după cum se crede, de avitaminoze); unghii încarnate (de cele mai multe ori din cauza tăierii exagerate, cu forfecuţa, a colţurilor externe ale unghiilor); hemoragii subunghiale, în urma unor traumatisme, cu formarea hematoamelor subunghiale, care, în funcţie de suprafaţă, pot desprinde unghia de patul unghial, ducând chiar la căderea spontană a acesteia, la săptămâni bune de la producerea injuriei locale, precum şi inflamaţie şi eritem la nivelul repliurilor unghiale (în termeni pur populari, pieliţele unghiale), afecţiune numită perionixis. Sunt şi boli cutanate care evoluează cu afectarea unghiilor.

În cazul psoriazisului, pe lângă leziunile cutanate, pot apărea, la nivelul unghiilor: depresiuni punctiforme, desprinderea unghiei de patul unghial, îngroşarea unghiilor sau striuri longitudinale. În eczeme, unghiile pot prezenta striuri transversale şi, de asemenea, depresiuni punctiforme sau pot fi friabile.

Această friabilitate unghială poate apărea şi la copiii diagnosticaţi cu dermatită atopică, fiind independentă de avitaminoze. Totuşi, friabilitatea unghială nu exclude avitaminoza şi, de aceea, mai ales la copii, investigaţiile de laborator recomandate de medicul pediatru trebuie obligatoriu făcute.

Pelada este, de asemenea, o afecţiune care poate prezenta, la nivelul unghiilor, aceleaşi depresiuni punctiforme şi striuri longitudinale, de care am mai amintit.

Şi numeroase boli ale organismului, în general, pot debuta sau evolua cu modificări la nivelul unghiilor. De exemplu, în cirozele hepatice, pot apărea benzi paralele, formând aşa numita leuconichie. În anemia feriprivă, adică anemia provocată de lipsa de fier, unghiile pot fi curbate, concave şi friabile. În tireotoxicoză, o afecţiune a glandei tiroide (hipertiroidia), apare onicoliza (desprinderea unghiei de patul unghial) şi/sau o depresiune transversală cunoscută sub numele de „liniile Beau”.

Unghii şi degete hipocratice (unghii lucioase şi curbate convex, comparate foarte plastic cu sticla de ceas şi degetele mâinilor cu falangele distale îngroşate, aşa-zisele degete de toboşar) pot apărea în bolile cardiovasculare cianozante, în cancerul pulmonar, în ciroza hepatică şi în fistulele arterio-venoase.

În cazul unghiilor încarnate se pot forma granuloame infectate la nivelul repliurilor unghiale. În acest caz, uneori, pe lângă tratamentul antibiotic oral şi local, se poate ajunge la necesitatea unei intervenţii laser locale sau chiar chirurgicale, în măsura în care laserterapia nu dă rezultate mulţumitoare.

O atenţie deosebită trebuie acordată dificultăţilor de diagnostic diferenţial între hematoamele subunghiale posttraumatice şi pigmentările melanice datorate prezenţei unor nevi nevocelulari pigmentari (aluniţele pigmentare) şi melanoamele maligne subunghiale, destul de rare, dar extrem de agresive şi, din păcate, de cele mai multe ori cu final tragic, în cazul în care nu sunt abordate chirurgical în timp util.

Aceste semne şi modificări unghiale sunt, de cele mai multe ori, sau greu tratabile sau netratabile, cu excepţia infecţiilor fungice sau microbiene, care pot fi, categoric, rezolvate prin tratament.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment