În medicina, exista specialitatea Iridiologie si produsul sau, Iridiograma, adica un mijloc de completare a diagnosticului unei boli prin consultarea irisului bolnavului.

Prin examinarea ochiului la un microscop oftalmologie, apare o suita de cercuri concentrice, care au legatura precisa cu unele organe ale corpului, cercuri împartite în zone diferite, dupa regiunea organelor, înca de la prima vedere, dupa culoarea ochilor, se poate determina o anumita caracteristica a organismului.Irisul - sursa de depistare a bolilor
  • Ochii albastri, de diferite nuante, sînt mai usor de examinat, deoarece toate semnele si pigmentatiile indicatoare de boli apar pe un ecran deschis, vizibile. Ei denota o natura umana delicata, o piele fragila, un laringe sensibil, dureri de gît pronuntate si un teren propice pentru instalarea tuberculozei. De asemenea, prezinta o predispozitie pentru dureri de cap, migrene, care sînt de origine hepatica.
  • Ochii caprui: Cu cît sînt mai închisi la culoare, cu atît este mai greu de citit în ei si indica o tendinta a organismului la artrita, guta, colesterol si reumatism.
  • Ochii verzi sau gri sînt considerati ca o modificare de teren datorata unor mutatii ereditare. În bolile de rinichi apare în jurul irisului o zona circulara gri.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment