Creierul este ca muschiul, daca nu se foloseste, se atrofiaza. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinţa care arata ca deteriorarea memoriei si a gandirii nu sunt procese inevitabile.

Inainte, cercetatorii credeau ca celulele nervoase ale creierului se dezvolta numai pana la varsta de cinci ani. Acum insa s-a demonstrat ca exista o adaptare si o dezvoltare continua a creierului, chiar la varste inaintate, cand e posibil sa apara noi neuroni.

Ce anume menţine creierul in forma?
Doctorul Amir Soas de la Universitatea Medicala din Cleveland ne da un sfat: "Cititul!". De asemenea, el recomanda cuvintele incrucisate, jocul de sah ori scrabble, invaţarea unei limbi straine, o noua ocupaţie sau orice activitate care stimuleaza gandirea.
Creierul e ca mușchiul, dacă nu se folosește, se atrofiază
El insista ca oamenii sa se uite mai puţin la televizor, caci atunci creierul se afla intr-o stare neutra. Sporirea activitaţii intelectuale in perioada vieţii adulte este benefica pentru materia cenusie - susţine specialistul american.

Totodata, sanatatea fizica conteaza, caci creierul are nevoie de oxigen. Asadar, exerciţiile fizice si alimentaţia corecta, ce previn bolile de inima si diabetul protejeaza si creierul. Studiile au aratat ca la oamenii cu artere ingrosate si diabet declinul mental este de patru ori mai ridicat.

Foarte importante pentru potenţialul intelectual sunt si deprinderile de citit ale copiilor intre 6 si 18 ani care creaza adevarate "rezerve cognitive" ce contracareaza deteriorarea creierului zeci de ani mai tarziu.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment