Este o infecţie localizată la degetele mâinilor sau picioarelor, în special sub unghie. Infecţia se datorează pătrunderii microbilor în ţesuturile degetului, prin răni înţepate (cu ace, ghimpi, aşchii de lemn, metal, sticlă), prin răni tăiate, zdrobite sau muşcături de animale.

Degetul infectat este roşu, umflat şi dureros. Dacă panariciul a ajuns în faza de coacere, durerea este puternică, pulsatilă, din care cauză bolnavul nu se poate odihni. Infecţia se poate însoţi de frison, febră, stare generală rea. Netratarea panariţiului poate duce la răspândirea infecţiei la toată palma sau laba piciorului.
Panariciul (notiune)
Primul ajutor. Dezinfecţia şi pansamentul steril în prima oră de la producerea rănii. In cazul plăgii înţepate, unde dezinfectantul nu poate pătrunde, după scoaterea corpului străin, se va stoarce locul înţepat până când vor ieşi câteva picături de sânge şi apoi se pune o compresă cu spirt, apă de colonie sau comprese cu apă rece ori gheaţă.

Dacă totuşi infecţia se produce şi apar semnele descrise, medicul va hotărî dacă inflamaţia se va trata cu antibiotice sau se va favoriza coacerea în vederea deschiderii abcesului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment