Sudoraţia sau transpiraţia este o secreţie normală a glandelor sudoripare din piele. Dar, când transpiraţia este foarte abundentă, se numeşte hiperhidroză şi ea provoacă apariţia unor boli de piele.

Hiperhidroza se întâlneşte după unele boli acute sau cronice febrile, după eforturi fizice sau după şederea într-un mediu supraîncălzit. Îmbrăcămintea şi încălţămintea prea călduroase sau impermeabile favorizează transpiraţia.

Unele regiuni ale corpului (axila, palmele, picioarele) transpiră mai mult. Există şi persoane care prin constituţia pielii lor sunt mai expuse la hiperhidroză. Transpiraţia abundentă produce înmuierea şi macerarea pielii, fapt ce favorizează infecţiile cu microbi şi ciuperci (micoze).
Transpiratia
Primele îngrijiri. Nu există un tratament de bază al hiperhidrozei, dar se pot combate efectele şi complicaţiile ei. Astfel, dacă pielea picioarelor s-a macerat, devenind albă şi încreţită, se spală transpiraţia cu apă şi săpun.

Dacă s-au produs şi rosături, acestea se dezinfectează. Apoi se usucă cu un prosop şi se pudrează cu pulbere de talc, amestecată pe din două cu oxid de zinc, sau cu pudră pentru copii. La nevoie se poate utiliza pudră de cretă pisată fin. După aceea se încalţă ciorapi de bumbac sau dacă este posibil, se lasă pielea descoperită.

Persoanele care transpiră abundent la picioare vor avea grijă să se spele cu apă rece şi să schimbe zilnic ciorapii (de bumbac). Interiorul ciorapilor se va pulveriza cu talc. Seara pot face o baie la picioare cu macerat de coajă de stejar, castan, anin sau vor şterge pielea cu o soluţie de formol 10% (Atenţie! Soluţia va fi ferită de copii). O altă soluţie indicată este compusă din alcool camforat 100g, la care se adaugă un gram de acid salicilic.

Subiecţii cu picioarele plate se vor adresa medicului ortoped. Pentru întărirea pielii tălpilor picioarelor, se va merge desculţ prin casă, curte, grădină şi se vor face băi de soare. Transpiraţia de la subsuoară se tratează la fel: spălare, fricţionare cu spirt camforat, spirt medicinal, utilizarea deodorantelor, pudrare.

Există numeroase reţete pentru pudre contra transpiraţiei pe care le poate prescrie orice medic, dar baza prevenirii este igiena pielii. Se va evita purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte prea călduroase, impermeabile (cauciuc, plastic).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment