• Fii sigur că tensiunea ta arterială e sub 140/90mm Hg. Dacă presiunea sistolică (primul numar) este mai mare de 140, întreabă-ţi medicul de familie ce poţi să faci ca să o cobori.
  • Practică sportul. Minimumul zilnic constituie 30 de minute de activitate fizică moderată, ca de exemplu,  mersul rapid pe jos. Cele 30 de minute pot fi împărţite în segmente de cîte 10 minute.
  • Încearcă să ai o greutate normală după formula:IMC = kg/m2 Un mod de a afla dacă trebuie să reduci din greutate este să-ţi calculezi indicele de masă corporala (IMC). Dacă ai IMC peste rata normala (25 sau mai mult) – adresează-te la medicul tău, ca sa afli dacă ai un risc crescut de hipertensiune arterială şi dacă e nevoie să slăbeşti.Sfaturi utile pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
  • Reduce aportului alimentar de grăsimi. Evitaţi alimentele bogate în grăsimi cum sînt maioneza, brînza grasă, untul, carnea grasă, ouale, smîntîna, produse de patiserie şi brutărie. Alegeţi alternativa cea mai săracă în grăsimi: pui, peşte alb, lapte degresat şi derivatele sale.
  • Consumaţi din belşug fructe şi legume alegeti o largă varietate şi de asemenea, consumaţi pîine integrală şi cereale.
  • Reduceţi consumul de sare. O persoană sănătoasă ar trebui să consume nu mai mult de 2,4 grame de sare pe zi. Pentru o persoană cu hipertensiune arterială, medicul recomandă mai puţină sare.
  • Foloseşte condimente şi ierburi aromate pentru a condimenta alimentele pe care le prepari acasă. Alegeţi tipurile de alimente cu conţinut redus de sare. Evitaţi legumele şi carnea conservate, carnea şi peştele afumate şi sărate.
  • Abandonaţi fumatul. Pentru fumători, renunţarea la acest obicei este cea mai importantă măsură de reducere a riscurilor. Dupa un an de abstinenţă tabagică, riscul de boli de inimă este redus la jumătate. În medie, fumătorii înrăiţi, care renunţă la obiceiul de a fuma îşi prelungesc speranţa de viaţă cu 4 ani.
  • Efectuaţi sistematic controale medicale. Persoanele cu vîrsta peste 40 de ani, trebuie cel puţin 1 dată pe an se viziteze medicul pentru aşi controla inima, chiar dacă se simt perfect sănătoşi.
  • Reduceţi consumul d alcool. Femeile ar trebui sa nu consume mai mult de o băutură alcoolica pe zi (200 ml vin sau bere). Bărbaţilor le este permisă consumarea a două băuturi alcoolice pe zi (400 ml vin sau bere).
CUNOAŞTE RISCURILE MAJORE ALE MALADIILOR CARDIOVASCULARE ŞI ÎNTREPRINDE MĂSURILE NECESARE PENTRU A MENŢINE INIMA SĂNĂTOASĂ DE-A LUNGUL ANILOR!


RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment