Periuţa de dinţi este esenţială în păstrarea dinţilor fără carii şi a gingiilor sănătoase. O periuţă de dinţi aleasă corect şi folosită conform tehnicilor de periaj corect efectuat reduce substanţial: apariţia cariei, îmbolnăvirea gingiilor şi efortul depus în timpul periajului.

De multe ori, ne-am aflat în faţa rafturilor cu periuţe de dinţi, întrebîndu-ne că trebuie să fie eficientă, ori o periuţă "aspectuoasă", aleasă în funcţie de design. Sînt şi persoane care nu acordă nici o atenţie periuţei de dinţi, luînd din raft, la întîmplare, una de orice fel.
Nu neglija periuța de dinți
Ce alegem...
În ceea ce priveşte copiii, periuţele de dinţi sînt pe etape de vîrstă, în funcţie de mărimea cavităţii bucale şi a dinţilor. De asemenea, periuţele pentru adulţi sînt de diferite mărimi. Trebuie să ne alegem periuţa potrivită pentru mărimea deschiderii gurii şi a dinţilor. Nu vorbim aici de mîner, ci de partea activă, cea cu mănunchiurile de perii.

Dacă alegem o periuţă prea mare, nu facem decît să ne chinuim şi să rănim gingiile. În cazul alegerii unei periuţe de dinţi prea mici, prelungim timpul periajului şi riscăm apariţia problemelor gingivale, deoarece perii acestor periuţe nu ajung să realizeze un masaj corespunzător gingiilor. De asemenea, trebuie să ţinem cont şi de duritatea perilor care alcătuiesc periuţa.

Sînt persoane care au gingiile foarte sensibile, care sîngerează cu uşurinţă, precum şi dinţi hipersensibili (diagnostic care trebuie pus de către medicul dentist, care constată din ce cauză apare sîngerarea şi hipersensibilitatea dentară, precum şi cît timp este indicat să se utilizeze o periuţă).

Cum aflăm dacă perii sînt moi, medii sau duri?
Dacă citiţi cu atenţie ambalajul periuţei de dinţi, observaţi că, în dreptul părţii active a periuţei, este precizată duritatea perilor, respectiv: soft (moi), medium sau hard (duri). De asemenea, citind ambalajul, puteţi afla dacă perii sînt din nylon sau naturali.

Forma perilor periuţei este foarte importantă. Este indicat să folosiţi o periuţă care are la capăt un mănunchi de peri mai înalţi, urmat de peri mai scurţi. Acest lucru ne uşurează accesul către suprafeţele distale ale ultimilor molari şi curăţă simultan două suprafeţe dentare.

Schimbaţi periuţa de dinţi o data la trei luni. În cazul celor mai multe periuţe, o parte din peri sînt markeri de culoare. Atunci cînd perii s-au decolorat, periuţa trebuie schimbată. Aveţi mare grijă de periuţa voastră! Nu o împrumutaţi - aceasta este un lucru strict personal. Spălaţi bine periuţa după fiecare periaj. Scuturaţi-o de cîteva ori pentru a se usca mai repede. Feriţi partea activă care are contact cu exteriorul, iar dacă folosiţi un capac pentru periuţă, asiguraţi-vă că acesta are orificii pentru scurgerea apei din periuţă şi pentru aerisire. După toate aceste sfaturi, sigur vă veţi alege mai uşor periuţa de dinţi potrivită, căreia îi veţi acorda aceeaşi atenţie ca şi pastei de dinţi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment