Sistemul nervos își poate îndeplini rolul ce-i revine, cu condiția bunei funcționari a tuturor segmentelor sale. În anumite condiții de viață nefavorabile sau ca urmare a acțiunii unor factori de risc, sistemul nervos poate fi afectat de o serie de boli care trebuie să fie depistate în timp și tratate în mod corespunzător. Dintre aceste boli se pot enumera: epilepsia, criza de isterie, depresia, nevroza, anorexia, demența și schizofrenia.

Epilepsia
Criza de epilepsie are trei faze: convulsia, pierderea cunoștinței și agitarea membrelor, apoi înțepenirea corpului, încetarea respirației și mușcarea limbii, ultima faza fiind faza de comă, după care persoana se trezește și nu își mai amintește de criză.
Unele boli ce pot afecta sistemul nervos
Isteria
Este asemănătoare ca manifestări exterioare cu epilepsia, iar persoana în cauza nu își pierde cunoștința.

Depresia
Se manifestă prin tristețe sub aprecierea forțelor proprii și pierderea energiei.

Nevroza
Este caracterizată prin teama permanentă de ceva, teama care poate deveni obsesie.

Anorexia
Se manifestă prin refuzul unei persoane de a se hrăni, bolnavul slăbind foarte mult.

Dementa
O boală gravă datorită căreia bolnavul își pierde inteligența, nu se mai poate exprima, nu înțelege sensul cuvintelor, nu se mai poate orienta în spațiu, pierzându-și memoria, atenția și judecata.

Schizofrenia
Se întâlnește mai ales la adolescenți și tineri, aceștia pierzând contactul cu realitatea, având tulburări de afectivitate și delir.

În apariția acestor tulburări nervoase, un rol important îl joacă mediul social și familial. În astfel de cazuri se apelează la psiholog sau medicul de specialitate, aceștia având diverse teste de personalitate care le permit să exploreze atitudinile, tendințele profunde ale individului și gradul de inteligență al acestuia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment