În ultimul timp, în țara noastră, dar și peste hotare, mulți părinți evit vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.

Consecințele nevaccinării: bolile eradicate revin
Ţara noastră a reușit să țină sub control bolile copilăriei – rujeola și rubeola – datorită imunizării gratuite și obligatorii, însă scăderea ratei de vaccinare din ultimul deceniu a făcut ca România să se confrunte recent cu epidemii.
Pericolul nevaccinării micuților
„Rata de imunizare a fost, inițial, la noi, de 95%, acum am scăzut înspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. La noi, au fost scăderi pentru rujeolă și rubeolă, de aceea au apărut epidemii. Ultima importantă a fost în 2012 , atât rujeolă, cât și rubeolă. 103 cazuri de gravide cu rubeolă au fost atunci în România”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Anul trecut, un copil de șase ani din Spania, bolnav de difterie și care nu fusese vaccinat contra acestei maladii și-a pierdut viața. Băiatul, care nu fusese vaccinat din cauză că părinții săi s-au opus, nu a făcut față complicațiilor provocate de toxina difterică la funcțiile respiratorii, cardiace și renale.

Medicii au încercat să-l salveze apelând și la respirație asistată și conectare la un rinichi artificial, dar nu au reușit. Acesta a fost primul caz de difterie înregistrat în Spania în ultimii 28 de ani. Şi acest caz este doar un exemplu concret, care ar trebui să fie suficient, despre ce se poate întâmpla dacă renunțăm la vaccinare.

O boală ce a fost considerată eradicată a reapărut. Acest băiețel, din păcate, a murit. Imaginați-vă ce se poate întâmpla în următorii ani dacă numărul copiilor nevaccinați va continua să crească.

Așa că, nu mai ezitați: vaccinați-vă copilul! Doar așa putem conștientiza cât de periculos este acest trend de nevaccinare al copiilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment