Prezenţa aluniţelor pe piele nu este încă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, trebuie tratate cu atenţie, în special primăvara şi vara, în timpul soarelui puternic.

Aluniţele - pigmenţi congenitali sau dobândiţi ce apar pe piele. Pot fi sub formă de pete, mazăre şi vopsite în diferite nuanţe de gri, negru sau maro.

Nevus - un termen medical, ce reprezintă macule pigmentare circumscrise, papule sau noduli, compuse din aglomerări de melanocite sau din celule nevice.
Alunițele. Le eliminăm sau nu?
Cum apar aluniţele?
Aluniţele apar ca urmare a acumulărilor de celule pigmentare. Aluniţele congenitale pot fi mici (diametru de 0,5 la 1,5cm), medii (1,5-10cm) şi mari (cu diametrul mai mare de 10cm), notează sanatatea.com. Uneori ocupă o întreagă zonă anatomică (de exemplu, întreaga piele din spate), în acest caz sunt numite gigantice.

Aluniţele dobândite apar datorită caracteristicilor genetice individuale ale omului, traumelor, expunerii la soare.

Care este pericolul?
Aluniţele mici nu sunt dăunătoare, în timp ce cele medii şi mari sunt periculoase, din cauza unei mari probabilităţi de transformare în tumoare. Riscul este de 20-50%.

De aceea, dacă sunteţi posesorul unei astfel de aluniţe, numaidecât faceţi o vizită la medicul oncolog. De cele mai multe ori, medicii sugerează eliminarea lor, ca ele să nu evolueze în formaţiuni maligne.

Se interzice să îndepărtaţi singuri pigmenţii sau la medicul care nu este dermatolog sau oncolog!

Metodele de eliminare
Printre cele mai eficiente metode se consideră cea de eliminare cu laser. Datorită unui mic diametru şi anumitei profunzimi pe care îl produce fasciculul de laser, lucrul se face foarte precis, cu daune minime asupra ţesutului înconjurător.

Radiochirurgia - această metodă permite de a face diferite proceduri cosmetice, puţin sau deloc dăunătoare asupra ţesutului sănătos. După procedură, nu rămână nici o cicatrice. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment