Printre cele mai frecvente dereglări ale sistemului nervos este depresia. Adesea, ea atrage după sine anxietatea și scăderea încrederii de sine. Mulți tineri tind să se izoleze ori să anuleze anumite activități (examene, înscrieri la cursuri, interviurile pentru un job bun etc.) tocmai datorită scăderii stimei de sine sau se alătură unui anturaj cu oameni mai slabi decât ei, pentru a se simți superiori.

Anxietatea este o reacție normală a organismului în fața unei situații de stres. În așa mod, organismul “se pregătește” prin creșterea respirației (și deci a aportului de oxigen), a debitului circulator și a ritmului cardiac, a unor mediatori chimici nervoși ce intensifică motilitatea tubului digestiv și cresc reactivitatea nervoasă, atenția, capacitatea de concentrare etc.
Depresia si anxietatea exagerata, dereglari ale sistemului nervos
Însă unele persoane manifestă toate aceste modificări nervoase, endocrine și organice în lipsa unui motiv de stres sau toate aceste manifestări sunt exagerate raportate la riscul situației de stres. Spre exemplu, pot suferi un atac de panică înaintea unui examen, această situație nefiind una cu risc vital.

În aceste situații putem spune despre persoana respectivă că este anxioasă și că, dacă este cazul, suferă de atacuri de panică. Este foarte greu de stabilit acea limită peste care manifestările anxioase ale unei persoane devin deja patologice. Este normal ca înaintea unui eveniment important o persoană să “aibă emoții” și să se gândească la un potențial eșec. Însă nu este normal ca toate aceste manifestări să fie exagerate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment