Oboseala reprezintă răspunsul organismului la suprasolicitare, stres, insomnie, alimentație nesănătoasă. Poate fi și semnul unei boli fizice sau psihice. Sunt motive pentru care oboseala nu trebuie trecută cu vederea. Dacă starea de epuizare se menține mai mult de câteva săptămâni, este cazul să luați măsuri. Mai jos găsiți câteva soluții pentru a vă restabili forțele.

Întâi de toate, trebuie să înțelegi cauza oboselii. De cele mai multe ori, acumularea de nopți nedormite este pe primul loc în boxa acuzaților. Imposibilitatea de a adormi mai devreme de orele 2-3 noaptea sau trezirea la ora 4 dimineața sunt tulburări ale somnului care își pun amprenta asupra activităților din timpul zilei. Un alt vinovat pentru apariția epuizării fizice și psihice este stresul.
Oboseala - răspunsul organismului la suprasolicitare
Consultați medicul
Ar fi bine să începeți lupta împotriva oboselii cu o vizită la medicul de familie pentru o evaluare generală a stării de sănătate, deoarece în spatele manifestărilor pe care le avem se pot ascunde boli precum anemia, tulburările glandei tiroide, hepatita, unele afecțiuni cardiace, tulburări psihice, boli infecțioase.

Somnul
În cazul în care medicul nu descoperă o cauză organică a stării de oboseală, el ne poate oferi informații cu privire la schimbarea stilului de viață. Asigurarea celor 8 ore de somn pe noapte este deosebit de importantă pentru refacerea organismului. Este necesar organizarea timpului în așa mod, încât să se respecte cu strictețe programul de somn. Chiar și în week-end, este bine să se meargă la culcare și să se trezească la aceleași ore.

Alimentația corectă
Un rol foarte important îl are dieta. Ca organismul să facă față solicitărilor zilnice, el are nevoie de hrană sănătoasă- fructe și legume, carne (fără grăsimi), ouă, lactate. Foarte important este să nu sărim peste mese. Este indicat să mâncăm cel puțin de 3 ori pe zi, la aceleași ore. Mai ales la serviciu apare tentația de a bea 3 - 4 cești de cafea. Dar nu este corect, deoarece abuzăm de resursele organismului, care în timp se vor epuiza. În plus, cofeina în exces este cauza problemelor de somn.

Exercițiile fizice
Nu trebuie uitată mișcarea, chiar dacă exercițiile fizice ar putea să fie ultimul lucru pe care ni-l dorim după o zi de muncă sau înainte de a merge la serviciu. Mulți dintre cei care se plâng de oboseală, au tendința de a se izola, ceea ce le agravează și mai mult starea. Se recomandă mișcarea și practicarea unor activități care presupun ieșirea din casă - plimbări în parc, mers pe bicicletă, fotbal, tenis, înot, schi etc.

Suplimente
Atunci când analizele medicale au scos la iveală existența unor carențe nutriționale, specialistul poate prescrie suplimente pe bază de vitamine, săruri minerale, oligoelemente. Acestea ajută la reechilibrarea stării generale a organismului. Tot medicul va decide dacă este nevoie de un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene în cazul celor care acuză dureri de cap, de spate, dureri musculare sau articulare.

Oboseala de sezon
Dacă epuizarea fizică și psihică durează mai mult de câteva luni, este posibil să apară sindromul de oboseală cronică. Acesta se declanșează frecvent în perioada rece. Oboseala cronică apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit, fiind rezultatul mai multor factori: viroze, dezechilibre hormonale, depresie sezonieră, carențe alimentare.

Alte semne clinice ale oboselii cronice, diagnosticul
Oboseala cronică este însoțită și de alte simptome - dureri în gât, ganglioni limfatici măriți, dureri musculare și articulare, stări febrile, instabilitate emoțională, scăderea sau mărirea masei corporale, tulburări de memorie și de concentrare. Persoanele care au aceste simptome trebuie să meargă la medic. În asemenea cazuri, diagnosticul este greu de stabilit. Trebuie să fie un diagnostic de excludere, de așteptare. Într-o primă fază poate fi vorba de oboseală cronică, dar la controalele ulterioare se poate descoperi o maladie gravă.

Terapia prin muzică
Senzația de oboseală poate trece dacă se ascultă muzica preferată. Efectele terapeutice ale muzicii se datorează eliberării de endorfine (hormonii fericirii). În timp ce ascultăm melodia preferată, creierul eliberează endorfine, care ne dau bună dispoziție și alungă oboseala.

Folosirea uleiurilor sub formă de masaj
Uleiurile esențiale de citrice, busuioc, mentă, rozmarin sau lavandă posedă efect revigorant asupra corpului. Specialiștii recomandă persoanelor care suferă de oboseală cronică să folosească aceste uleiuri sub formă de masaj sau adăugate în apa de baie. În cazul masajului, 3-5 picături de ulei esențial vor fi diluate în ulei de măsline sau de jojoba. În apa de baie se pot adăuga circa 10 picături de ulei esențial. Nu trebuie să depășim cantitățile recomandate, deoarece uleiurile esențiale irită pielea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment