Dermatologii pot sfătui pacienţii despre ce pot face pentru a lupta împotriva fenomenului de îmbătrânire a pielii, dar şi în privinţa variantelor de tratament medicale şi chirurgicale pentru a-şi rezolva diverse probleme. Medicii dermatologi americani spun că săpunul poate duce la uscarea excesive a pielii, astfel încât trebuie să fim atenţi la produsul pe care îl alegem.

Alţi medici dermatologi spun că fumatul duce la apariţia ridurilor. „Renunţaţi la fumat sau, şi mai bine, nu începeţi. Din ce în ce mai mulţi tineri fumează şi fac acest lucru spunând că îi ajută să scape de stres, dar acest viciu face rău pielii şi duce la apariţia ridurilor. Din cauza fumatului, riduri adânci apar în jurul gurii, iar pielea devine deshidratată şi fără strălucire. De asemenea, există riscul experimentării îmbătrânirii premature a pielii”, este de părere Flor Mayoral, medic la departamentul de dermatologie şi chirurgie de la Universitatea din Miami.
Sfaturi pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor
„În fiecare zi este recomandat să folosiţi creme de protecţie solară. De preferat sunt cremele cu factor de protecţie solară de cel puţin 15 care asigură protecţie împotriva ambelor raze ultraviolete A şi B. În prezent, multe produse îngrijire a pielii conţin factori de protecţie solară şi sunt multifuncţionale, ceea ce permite obţinerea multor beneficii pentru tegument printr-o singură aplicare. Acest lucru îţi permite să salvezi şi timp şi bani. De exemplu, pentru a-ţi proteja şi a-ţi menţine sănătatea pielii, este bine să folosiţi o cremă hidratantă de faţă care conţine şi substanţe de protecţie solară.

Poţi găsi foarte uşor şi creme de corp care conţin astfel de substanţe. Aceste produse te ajută să îţi păstrezi pielea şi tenul hidratate, în special, pentru zonele corpului care sunt expuse la soare de-a lungul întregii zile, cum ar fi mâinile”, consideră dr. Sandra Read, medic dermatolog la Şcoala de Medicină a Universităţii Georgetown din Washington. Medicii spun că şi dacă afară este înnorat sau e frig, pielea trebuie să fie protejată împotriva radiaţiilor solare.

Dermatologii americani mai spun că pielea reflectă ceea ce mâncăm. „Produsele pe care le foloseşti pentru îngrijirea pielii dau strălucire pielii, dar ceea ce mâncăm este extrem de important. O dietă echilibrată, bogată în vitamine şi antioxidanţi pot face diferenţa în ceea ce priveşte aspectul pielii”, susţin dr. Susan Taylor de la Universitatea Columbia din New York.

Medicii mai spun că cel mai bine, pentru a avea un păr sănătos, este să nu-i facem nimic. „Folosirea produselor care  nu sunt necesare sau supunerea părului la proceduri repetate, cum ar fi permanentul, colorarea, îndreptarea sau ondularea, pot afecta podoaba capilară. Totuşi, multe femei folosesc aceste proceduri pentru a-şi îmbunătăţii aspectul cosmetic al părului, dar pe termen lung, inevitabil, aceste proceduri pot cauza părului pierderea luciului natural şi va avea un aspect nesănătos. Eu îmi sfătuiesc pacientele să nu facă nimic părului pentru că acest lucru le va ajuta să îşi păstreze aspectul sănătos”, spune un alt dermatolog american, dr. Zoe Draelos.

Procedurile din dermatologie au evoluat, iar persoanele care doresc pot apela aceste tehnici noi pentru a-şi „lua” câţiva ani de pe faţă. „Dermatologii pot folosi acum o combinaţie de proceduri care să efectueze un lifting facial fără bisturiu. Pentru persoanele de 40-50 şi chiar de 60 de ani, combinarea laserului şi a altor terapii care folosesc energia luminii, cu toxina botulinică şi substanţele de umplere a cutelor poate lua ani din felul în care arată şi, în acelaşi timp, să menţină un aspect natural şi tânăr. Unele proceduri, cum ar fi terapia fotodinamică poate ajuta la eliminarea leziunilor precanceroase, îmbunătăţind sănătatea pielii”, a spus dr. Arielle Kauvar, profesor de dermatologie, la Universitatea din New York.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment