Albirea dinţilor a devenit o tehnică la îndemână şi dorită de foarte multe persoane. Deşi ofertele sunt variate, trebuie ştiut că substanţa activă care curăţă dinţii este peroxidul, susţin specialiştii. Indiferent dacă tratamentul de albire se face într-un cabinet stomatologic sau se apelează la benzile disponibile în farmacii, tot peroxidul este cel care acţionează.

Într-adevăr, de multe ori diferă concentraţia de peroxid a soluţiei de albire. În general, o soluţie, în care peroxidul se găseşte în concentraţie de 4% (cum este cazul benzilor de albit care se găsesc în farmacii), reuşeşte să deschidă culoarea dinţilor cu trei nuanţe.
Albirea dinților - efectuată cu peroxid
Dacă albirea se face la un stomatolog, soluţia care se foloseşte are o concentraţie de 10-15%. Concentraţia crescută de peroxid face ca dinţii să se deschidă la culoare cu opt nuanţe. Cocentraţia de peroxid poate ajunge în unele soluţii de albire până la 35%, însă aceste soluţii se folosesc în cazuri excepţionale.

De obicei, soluţiile puternice sunt folosite pentru oamenii mai în vârstă care fumează de mult timp. Pentru persoanele tinere soluţiile cu concentraţii mici de peroxid sunt cele mai recomandate, spun medicii.

Una dintre temerile celor care apelează la acest tratament este credinţa că substanţele de albire distrug smalţul dinţilor. Smalţul are o structură asemenea diamantelor, cu multe feţe. De-a lungul timpului, petele se formează în jurul feţelor şi dintele prinde o culoare gălbuie. Peroxidul curăţă aceste acumulări fără să afecteze în nici un fel smalţul, pentru că nu este un acid, spun medicii. De aceea, nu există o limită a numărului de tratamente de albire pe care le poate face o persoană.

Însă nu trebuie să se exagereze cu acest lucru din simplul motiv că zâmbetul ar putea căpăta o nuanţă nenaturală. Faptul că dinţii îşi pierd strălucirea odată cu timpul, este o cauză a consumului de cafea şi ceai. Din această categorie nu trebuie uitat fumul de ţigară, vinul roşu şi chiar sosul de roşii. Tratamentul cu peroxid nu are efect dacă dinţii sunt pătaţi dinăuntru în afară. În aceste cazuri, specialistul poate recomanda un alt tip de tratament.

Există afecţiuni care fac ca tratamentul de albire al dinţilor să nu fie eficient în totalitate. Una dintre aceste afecţiunii este aceea când gingiile se retrag, rădăcina dintelui este expusă şi astfel, dintele pare mai lung. Peroxidul nu are puterea să acţioneze pe rădăcina expusă. În aceste cazuri dintele curăţat va fi mai alb spre vârf şi mai gălbui la rădăcină.

Tratamentul de albire a dinţilor este, în general, sigur şi foarte rar apar efecte adverse, spun specialiştii. Aceste efecte constau în apariţia iritaţiilor la nivelul gingiilor şi apariţia unei sensibilităţi la consumarea alimentelor reci. Acestă sensibilitate apare în special la cei care suferă de afecţiuni ale gingiilor. Un alt lucru negativ care se poate întâmpla este apariţia unei reacţii alergice la peroxid, mai spun dentiştii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment