Litiaza urinara, cunoscuta mai frecvent sub numele de “pietre la rinichi” este o afectiune cunoscuta inca din Antichitate, operatia de extragere a pietrelor fiind cea mea veche interventie chirurgicala consemnata in scrierile antice.

Explicatia pentru care acest tip de patologie a fost descoperita si tratata atat de rapid este simpla: durerea care insoteste litiaza renala (colica renala) este intr-atat de mare incat un tratament care sa o indeparteze era absolut necesar.
Litiaza urinară și factorii de risc
Chiar daca medicina a evoluat considerabil pana in zilele noastre, litiaza urinara a ramas in continuare una dintre cele mai frecvente boli, chiar mai mult, incidenta sa este in crestere in Europa, America de Nord si Japonia, frecventa care poate fi pusa cel mai probabil pe seama alimentatiei si a duritatii apei.

Litiaza renala presupune aparitia unui calcul (piatra) pe traseul aparatului urinar. Aceasta piatra va astupa tubul in care se localizeaza interferand astfel cu traseul normal al urinei prin aparatul urinar. Este ca si cand un furtun prin care curge apa cu presiune este astupat (complet sau incomplet).

Deasupra obstacolului, presiunea creste din ce in ce mai mult provocand astfel spasmul musculaturii, spasm care se traduce clinic prin dureri lancinante pe care bolnavul nu le poate suporta in mod normal. Este totusi fascinanta rezistenta unui om la durere atunci cand alternativa este prezentarea la medic...

Exista o serie de factori de risc care pot favoriza aparitia litiazei renale:
  • alimenatia: subnutritia si excesul de proteine pot favoriza aparitia litiazei renale
  • hidratarea insuficienta (sunt necesari minim 2 l de apa pe zi pentru o hidratare adecvata)
  • temperaturile crescute (favorizeaza deshidratarea)
  • apa cu un continut crescut de Calciu (favorizeaza aparitia pietrelor din calciu – calculi calcici)
  • stilul de viata si ocupatia (locul de munca intr-un mediu care favorizeaza deshidratarea, stresul, starea de incordare psihica, expunerea prelungita la temperaturi crescute)
  • factori endocrini si metabolici (tulburari in metabolismul mineralelor, hiperparatiroidismul)
  • factori genetici (rude de sange cu istoric de litiaza urinara)
  • antecedente personale de litiaza urinara
Motivul pentru care apare litiaza renala nu este unul singur, ci un cumul de situatii favorizante.  Majoritatea calculilor urinari (70%) sunt de natura calcica, adica apar printr-un exces de Calciu in organism.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment