Schimbările de temperatură și precipitațiile din lunile calde ale anului duc la creșterea numărului de persoane care ajung la spital cu mușcături de căpușe. Specialiștii atenționează populația privind pericolul bolii Lyme, numită și borelioză care apare în urma acestor mușcături de căpușe.

Borelioza
Boala Lyme, numită și borelioză este o infecție bacteriană transmisă prin mușcătura de căpușe. Aceste căpușe trăiesc în părul animalelor, hrănindu-se cu sângele acestora. Transmiterea la oameni se face prin contact direct, când mergem la iarbă verde, la picnic sau prin intermediul animalelor de companie.
Atenție la mușcăturile de căpușe!
Boala debutează sub forma unor umflături ale pielii, după care capătă un aspect inelar cu marginile roșietice. Perioada de incubație este de o lună după care apare așa-numitul eritem migrator. Infecția se răspândește în tot corpul prin sânge și evoluează lent. Majoritatea cazurilor de borelioză apar în lunile calde ale anului.

Simptomele bolii includ: eritemul cronic migrator (pată/pete cu aspectul unui ochi de bou, roșu, apărute la locul mușcăturii, care se extind pe corp); febra; durerile musculare și articulare; durerile de cap; frisoanele; oboseala și inflamarea ganglionilor limfatici. Mai rar pot apărea mărirea în volum a splinei, hepatita, tusea seacă sau conjunctivita. Boala afectează și inima și meningele.

Depistată din vreme, borelioza se tratează cu antibiotice administrate oral, în caz că apar și complicațiile neurologice aceste medicamente trebuie administrate intravenos.

Copiii și muncitorii în aer liber - agricultorii, silvicultorii, lucrătorii de la căile ferate, de la explotarea gazelor naturale, electricienii care muncesc la înălțime, constructorii, grădinarii, topografii sunt cele mai expuse categorii care pot contacta boala.

Măsuri de prevenire
Purtați pălărie și îmbrăcăminte deschisă la culoare, bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, introduși în ghete și șosete;

Utilizați insectifuge care să confere protecție pe toată durata cât vă aflați în aer liber;

Verificați zilnic pielea și îmbrăcămintea pentru a depista căpușele. Cele mici pot rămâne nesesizate; Nu uitați de păr, axile și abdomen.

Căpușa depistată trebuie îndepărtată cu o pensetă cu vârf subțire. Prindeți cu fermitate corpul căpușei în imediata apropiere a pielii îndepărtați corpul căpușei de la nivelul tegumentului printr-o mișcare fermă; Spălați suprafața cutanată cu apă și săpun.

Îndepărtarea căpușelor infectate în decurs de până la 24 de ore reduce riscul de a vă contamina cu bacteria răspunzătoare pentru boala Lyme.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment