În cazul stresului intens și de lungă durată, stresul poate produce dereglări majore în organism, de la tulburări ale sistemului nervos, până la probleme cardiovasculare, endocrine sau metabolice. Complicațiile date se pot preveni tratând stresul, iar acupunctura s-a dovedit un tratament reușit.
Acupunctura, o modalitate de a combate stresul
Specialiștii susțin că multe din problemele sistemului nervos pot fi îmbunătățite prin acupunctură. Conform medicinei chineze, organismul nostru este compus din sisteme clasice, precum cel digestiv sau circulator, însă are și un sistem energetic. Energia curge în corp prin 12 căi importante, numite meridiane principale, iar pe traseul acestora se află o multitudine de puncte care pot fi stimulate prin acupunctură.

Stresul, anxietatea sau depresia, întrerupe fluxul normal de energie care trece prin organismul nostru. Acestea, cât și alte dereglări psiho-emoţionale blochează unele meridiane și perturbă echilibrul energetic al organismului. În special 2 dintre meridiane sunt afectate: cordul și pericardul. Acele de acupunctură aplicate mai ales pe aceste 2 meridiane, dar și pe cele aflate la confluența cu ele, restabilesc fluxul normal de energie al organismului și în așa mod înlătură stresul.

Înainte de a începe ședințele de acupunctură, specialistul trebuie să pună un diagnostic conform principiilor medicinei chineze. Doar în acest mod se pot identifica zonele afectate de stres și se pot stabili punctele care vor fi stimulate în cadrul terapiei cu ace.

Majoritatea pacienților efectuează 10 - 12 ședințe de acupunctură, în 2 reprize, cu o pauză de o lună între ele. În paralel cu ședințele de acupunctură se recomandă aromaterapia sau meloterapia. Ambele au efect calmant asupra sistemului nervos și sunt benefice în combaterea stresului.

Acupunctura îmbunătățește oxigenarea țesuturilor, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, coboară ritmul cardiac și tensiunea arterială, relaxează musculatura. Acele de acupunctură stimulează și secreția de endorfine, analgezic natural al organismului nostru.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment