Rinita alergica este o reactie inflamatorie a mucoasei nazale la alergeni precum polenul, acarienii, scuamele animalelor sau sporii de mucegai.

Dupa cateva minute de expunere la un alergen, se produce inflamatia si bolnavii pot prezenta simptome precum congestie nazala, stranut, secretie sau mancarimile la nivelul nasului.
Rinita alergica, o reactie inflamatorie a mucoasei nazale
Desi boala nu este fatala, aceasta poate sa dureze toata viata si duce la complicatii. Astfel, peste 70% dintre pacienti sufera, concomitent, si de rinita alergica, si de conjunctivita, acuzand simptome oculare (lacrimare, inrosire si mancarime la nivelul ochilor), dar si nazale (congestie, prurit, stranut, curgerea nasului).

Rinita alergica sezoniera, cunoscuta si sub numele de „febra fanului”, este declansata de polen, apare in anumite sezoane si dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni. Rinita alergica perena, declansata de acarieni, scuamele animalelor si mucegai, se manifesta pe tot parcursul anului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment