Daca tineti minte, data trecuta am vorbit despre toleranta si manie. De fapt, aceasta tema am expus-o in doua emisiuni. Ea ar putea fi expusa nu numai in doua emisiuni, ci in 3, 4, chiar si mai multe.

Astazi vom vorbi despre toleranta si razbunare. Dar vom combina putin si cu mania, caci aceste aspecte sunt din acelasi gen. Stiti si d-stra, ca razbunarea inseamna asi face satisfactie, asi face dreptate. De fapt, inseamna a impune la pedeapsa pe cel care v-a ofensat. Razbunarea poate implica simple cuvinte taiose, ce reprezinta o actiune inutila, lipsita de intelepciune.

In primul rand, violenta nu aduce, de obicei decat la si mai multa violenta. In al doilea rand, deseori, la cuvintele taioase se raspunde cu cuvinte si mai taiose. Sa nu uitam ca in cele mai multe cazuri, mania nu este justificata. De exemplu, suntem noi absolut siguri ca cel care ne-a jignit, a facut-o cu rea vointa? Nu s-ar putea oare ca persoana sa fi fost necugetata sau dura?

Si chiar daca a fost vorba de o rautate, este razbunarea cel mai bun lucru de facut in situatia respectiva?

Inima d-stra, probabil ca stie de cate ori ati vorbit de rau de altii. Oare nu e asa? Sa recunoastem ca e asa. Fie mai mult sau mai putin, dar s- a vorbit.

Intr-adevar, nu e deloc placut, ca altii sa-ti spuna lucruri rele despre tine. Nu e adevarat ca si tu ai spus probabil despre altii lucruri rele, pe care mai bine nu le-ai fi spus. Aceasta formula se evidentiaza deosebit de tare la persoane invidioase, fudule, care au scopuri meschine, care permanent sunt bogati in negativism.

Si daca razbunarea incepe de la rau, mi-am adus aminte ce se intampla cand incepe campania electorala. Prietenii devin dusmani. Se murdaresc unii pe altii. De fapt, specific pentru campania electorala "moldoveneasca" este ca toti candidatii, la diferite posturi "sunt rai, eu unul sunt cel mai destept", ceea ce devine caracteristic pentru toti cei care candideaza. Facand asa, demonstram incultura, lipsa de maturitate si chiar lipsa de carte. Dupa aceasta, incepe razbunarea.

Dar cea mai buna modalitate de a face fata situatiilor este sa ignorezi raul. In loc sa te razbuni, cand cineva te jigneste, cel mai bun lucru ar fi - sa fii tolerant - in primul rand, apoi ar fi bine sa abordezi persoana respectiva si sa stati de vorba despre problema ivita. Sau daca esti victima vreunei forme serioase de hartuiala, poate din partea cuiva, care te terorizeaza in colectiv, scoala, serviciu, nu incerca sa ai o confruntare.

Aceasta confruntare poate sa duca la violenta si chiar la conflict. Trebuie sa fim mai toleranti. Fiti mai toleranti. A fi tolerant nu inseamna cedare. Aici toleranta se refera la ambele parti implicate in conflict.

Trebuie sa tinem minte urmatorul: ca cel care planuieste sa se razbune, isi pregateste tot ce trebuie pentru asi grabi pierzarea. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment