Puţin cunoscut în exteriorul oraşului de origine din nordul Italiei, Modena, până în perioada recentă, oţetul balsamic a fost mereu popular printre marii bucătari şi iubitorii de artă culinară, fiind foarte apreciat de italieni.

Se prepară din must de struguri, care în mod ideal ar trebui să provină din struguri de Trebbiano. Tot procesul durează minim 12 ani, timp în care mustul se maturează în butoaie de lemn, iar cel mai bun oţet balsamic poate avea până la 50 de ani vechime, de aceea preţul lui ridicat nu este surprinzător.

Însă gustul dulce-amărui, aroma deosebită şi culoarea închisă îl fac minunat în combinaţie cu frunzele delicate de salată, anghinare proaspătă sau un preparat cu ardei roşii copţi.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 1kcal;
  • Este bogat în acid acetic;
  • Este valoros ca metodă de conservare;
  • Este bun pentru a da gust;
  • Se foloseşte în salate şi cu legume;

Oţetul este un antiseptic foarte bun şi, împreună cu usturoiul, un fungicid valoros, mai ales pentru picioarele atleţilor.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment