Stresul, anxietatea, un serviciu suprasolicitant sau un nivel scazut al glicemiei sunt motive care determina oboseala ocazionala. Spre deosebire de barbati, femeile trec mai des prin episoade de extenuare fizica si psihica, deoarece nasc, alapteaza si tin diete extrem de restrictive. Astfel, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, o femeie din patru se plange ca este obosita mai tot timpul zilei.

Dieta care combate oboseala este saraca in dulciuri si alimente grase, dar bogata in paste, orez, fructe si legume (cel putin cinci portii pe zi). Meniul unei zile incepe cu un pahar cu suc de portocale la micul dejun, un mar la ora 10.00, o salata la pranz, o banana la ora 14.00 si una sau doua portii de legume la cina.
Dieta corecta combate oboseala
Pe langa regimul alimentar, este bine sa recurgem si la suplimente de vitamine si minerale. Ele sunt esentiale pentru un metabolism sanatos, in special vitaminele din complexul B, responsabile cu energizarea organismului. Acestea se gasesc in paine, cereale, orez brun, alune, carne, fructe de mare si in legumele de culoare inchisa.

Fierul este, de asemenea, o sursa de energie. El poate fi procurat din carnea rosie, peste (in special sardine), paine alba si neagra, galbenus de ou, legume verzi si prune. Fierul este mai bine absorbit de catre organism daca se combina cu vitamina C. De exemplu, este bine sa se asocieze un pahar cu suc natural de portocale in timp ce se mananca un galbenus de ou.

Lipsa somnului este o alta cauza a oboselii, cu repercusiuni asupra capacitatii noastre de memorare si concentrare. Uneori, oboseala este asociata cu anemia, tulburarile tiroidei, depresie, tahicardie, infectii sau afectiuni inflamatorii cronice.

Sfaturi pentru un somn linistit
- renuntati la cafea, nicotina si la mesele bogate inainte de culcare;
- nu recurgeti la gimnastica inainte de ora de somn;
- cititi o carte, ascultati o melodie sau faceti o baie calda;
- mergeti la culcare la aceeasi ora in fiecare seara;
- temperatura din dormitor ideala pentru un somn de calitate trebuie sa fie intre 18 si 24 de grade C;
- aerisiti incaperea inainte de culcare;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment