Lămâile şi-au câştigat reputaţia de remediu împotriva scorbutului cu mult înainte să se descopere vitamina C. Ele conţin în abundenţă această vitamină - 100 g oferă mult peste necesarul zilnic recomandat -, dar şi cantităţi mici de vitaminele B, vitamina E şi cantităţi substanţiale de potasiu, magneziu, calciu şi fosfor şi minerale dure importante ca zinc, fier, cupru şi mangan. De asemenea, acestea activează sistemul imunitar, stimulând activitatea leucocitelor.
Lămâile, bogate în vitamina C și bioflavonoizi
Lămâile sunt bogate în bioflavonoizi, limonen şi mucilagii, acestea din urmă fiind benefice pentru stimularea tractului digestiv şi pentru stomac. De asemenea, sucul de lămâie stimulează activitatea pancreasului şi ficatului.

Efectele sale antibacteriene îl fac un remediu optim împotriva durerilor în gât, ulcerelor bucale şi gingivitei, cazuri în care se recomandă gargara sau spălatul gurii cu un pahar de apă în care s-au amestecat în cantităţi egale suc de lămâie şi apă fierbinte.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 1kcal;
  • Lămâile sunt bogate în vitamina C şi bioflavonoizi;
  • Întăresc sistemul imunitar;
  • Sunt utile pentru probleme digestive şi gingivale şi ulcere bucale;

Lămâile sunt folosite în medicina tradiţională pentru tratarea infecţiilor tractului respirator. Un pahar de suc de lămâie cald băut înainte de culcare împreună cu o linguriţă de miere este un remediu clasic pentru răceală şi tuse.

Sfaturi
Sucul de lămâie aplicat cu un disc demachiant în locurile cu puroi este un remediu eficient împotriva acneei; diluat cu o cantitate egală de apă fierbinte, acesta este foarte bun pentru spălarea feţei. De asemenea, poate fi aplicat direct peste zonele cu infecţii sau peste eczeme de zona zoster, dacă pielea nu este afectată.

Degeraturile pot fi tratate dacă frecaţi zona afectată cu o felie de lămâie înmuiată în sare de mare brută - doar dacă pielea nu prezintă răni, altfel ar fi extrem de dureros.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment