Acest fruct tropical delicios şi nutritiv creştea iniţial numai în sudul Mexicului şi Costa Rica. Datorită spaniolilor, care au introdus papaia în Manila la jumătatea secolului XVI, acesta creşte astăzi peste tot la tropice. Primul producător al lumii este de departe SUA, majoritatea fructelor fiind crescute în Hawaii.
Papaia, bogat în vitamina C, fibre și betacaroten
Pe plan nutriţional, acesta este un fruct foarte important în ţările în curs de dezvoltare, deoarece creşte tot timpul anului şi este o sursă excelentă de vitamina C. Ca majoritatea celorlalte fructe şi legume portocalii, papaia este, de asemenea, o sursă importantă de betacaroten, substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A. Prin urmare, este un fruct excelent pentru tratarea afecţiunilor cutanate, dar şi pentru întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, este benefic pentru invalizi, pulpa fiind moale şi uşor de mestecat Papaia la conservă este mult mai sărac în substanţe nutritive, majoritatea conţinutului său de vitamina C şi peste jumătate din cel de betacaroten pierzându-se în procesul de conservare.

Prin cele 3 g de fibre dintr-un fruct obişnuit, papaia ajută la reducerea colesterolului, dar şi la menţinerea funcţiei normale a vezicii urinare. Principala componentă este o enzimă denumită papaină, foarte utilă la digestie, care este prezentă însă în cantităţi mult mai mari în fructele necoapte.

În bucătăria sud-americană, carnea este învelită adesea în frunze de papaia, în reţete fine şi suculente.
Seminţele sunt foarte aromate atunci când sunt adăugate în murături, oţet şi uleiuri; de asemenea, sunt un remediu tradiţional împotriva limbricilor. Frunzele sunt folosite pentru ameliorarea rapidă a rănilor, coşurilor cu puroi şi infecţiilor la picior.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 50kcal;
  • Este bogat în vitamina C, fibre şi betacaroten;
  • Sunt bune în caz de afecţiuni digestive;
  • Sunt benefice pentru piele şi pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar;
  • Se recomandă să se consume coapte;

Un fruct obişnuit de papaia asigură de două ori necesarul minim recomandat de vitamina C şi mult peste un sfert din cel de vitamina A.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment