Fructele roşii conţin multă vitamina A. De asemenea, fiecare dintre ele te poate ajuta să previi anumite afecţiuni. Pentru că au în plus alte vitamine şi minerale detoxifiante (numai bune în curele de slăbire).
Fructele roșii, bogate în vitamine și minerale
Poate nu degeaba roşul este una dintre culorile care ne atrage privirea, ne energizează şi ne stârneşte pofta de mâncare. Natura a înscris adânc în genele noastre dependenţa de energia alimentelor roşii. Pentru că orice fruct de această culoare are un conţinut bogat de betacaroten, licopen şi vitamina C. Aşadar, fructele roşii previn o mulţime de afecţiuni.

În primul rând, sunt antioxidante puternice, combătând acţiunea radicalilor liberi şi prevenind afecţiunile cancerigene. Mai sunt şi foarte bune surse de minerale şi vitamine (precum calciu, zinc, magneziu, bor etc.), tonice excelente, depurative şi detoxifiante naturale. Unele sunt mai bogate în zaharuri decât altele, aşa că diabeticii sau cei care ţin cure de slăbire trebuie să ştie pe care dintre ele le pot consumă fără grijă.

Dacă vrei să te foloseşti de proprietăţile fructelor într-un regim de slăbire, ţine minte câteva reguli care te vor ajuta să ai o alimentaţie corectă. În primul rând, în pofida oricăror altor proprietăţi, fructele sunt o sursă importantă de zaharuri, de aceea nu este bine să abuzezi de ele. Dacă vrei să ţii o cură de fructe, ori vei mânca două zile numai acele fructe, fără alte alimente, ori le vei folosi timp de o săptămână, servindu-le în cantităţi mici, pe post de "gustare". Ţine minte să le mănânci cu cel puţin două ore după o masă principală. La fel de bun este şi sucul acestor fructe.

Cireşele - au în special proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante
O cură cu cireşe îţi poate face bine la artrită, spondiloză sau dacă ai probleme cu articulaţiile. Nu este o glumă: încearcă să mănânci câţiva pumni de cireşe atunci când te deranjează, de pildă, o durere de cap (pe sistem inflamator). Prin substanţele antioxidante pe care le conţin, cireşele te protejează şi de acţiunea radicalilor liberi dintr-un mediu poluat.

Căpșunele, bogate în vitamine și minerale
Căpşunele au o mulţime de vitamine şi minerale: vitamina C, A, magneziu, acid citric, iod, potasiu etc. De aceea, reprezintă un excelent antioxidant, dar şi un detoxifiant al organismului. Ajută la întărirea sistemului imunitar şi scad nivelul colesterolului. Sunt indicate şi în curele de slăbire sau persoanelor care au probleme cu un ten încărcat (din cauza fumatului sau poluării). Conţin, de asemenea, niacină, importantă în reglarea hipertensiunii arteriale.

Coacăzele, o sursă de vitamina C
Coacăzele - reprezintă o sursă semnificativă de vitamina C, de aceea ele sunt considerate nişte antioxidanţi puternici. Cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât concentraţia de vitamina C este mai mare. lată încă un beneficiu pe care nu-l ştiai: au proprietăţi laxative - dacă vrei să scapi de constipaţie, de câteva kilograme în plus, de retenţie de apă sau de toxine, poţi apela la o cură cu coacăză. Sunt eficiente şi în stările febrile.

Zmeura și vitamina C
Zmeura - este bogată în vitamina C, dar, atenţie, cu cât trece mai mult timp de la recoltare, cu atât cantitatea de vitamina C scade mai repede, aşa că ai grijă să consumi zmeura cât mai proaspătă. Conţine foarte multe fibre, precum şi o mare varietate de vitamine şi minerale (vitaminele B, acid citric, calciu, magneziu etc.). Zmeura poate fi consumată fără grijă de către diabetici.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment