Dovleacul este cultivat de 10000 de ani. Prima dată el a fost găsit undeva între Guatelmala și Mexic, deși, alte surse susțin că țara lui natală este China.
Dovleacul, bogat în vitamine și minerale
Proprietăți utile
În dovleac sunt multe vitamine - A, B, C, PP, E (previne apariția ridurilor și îmbătrânirea), fibre, minerale - calciu, fier, cupru, fluor, zinc, puțin potasiu pentru a normaliza tensiunea și o substanță care acționează negativ asupra bacilului Koch.

Se consideră, că cu cât este mai aprinsă culoarea miezului, cu atât este mai benefic. Carotenul în combinație cu vitamina E este un excelent imunostimulator, previne răceala, menține funcția retinei și previne cancerul.

Dovleacul elimină sărurile și apa din organism. Fiind un diuretic, el poate fi folosit în insuficiența renală.

Acesta este un produs dietetic și se combină perfect cu carnea de vită, porc și miel. Dovleacul conține pectină, ce contribuie la eliminarea colesterolului și normalizarea metabolismului din organism. Tot pectina elimină substanțele radioactive, metalele toxice, radionuclizii, pesticidele.

Proprietăți negative
Dovleacul trebuie exclus din rația diabeticilor. Dovleacul crud nu trebuie să folosească persoanele cu ulcere gastrice și duodenale, gastrite și aciditate ridicată.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment