Administrată pe cale externă, sub formă de comprese, varza este folosită în popor drept un remediu extrem de eficient în tratarea diferitelor afecțiuni: plăgi ușoare sau complicate, dureri reumatismale, nevralgii ușoare, cefalee, ulcere la gambă, flegmoane și altele.
Varza, un remediu extrem de eficient
În Europa, varza se cultiva de peste 4000 de ani, însă recent, oamenii de știință au descoperit că varza este bună și în profilaxia cancerului. Consumată pe cale internă, ca salată, fie sub formă de suc proaspăt sau fiartă înăbușit, varza poate trata cu succes afecțiunile aparatului digestiv și nu numai. Rezultate bune au fost obținute în tratarea ulcerelor gastrice, a cirozelor, a ascitei, a anemiei și chiar în combaterea alcoolismului.

Varza are un conținut bogat de fier, mangan și cupru. Rivalizează chiar și cu antibioticele, deoarece conține o anumită substanță bactericidă ce reduce mulți germeni. Și varza acră are un excelent efect asupra sănătății. Prin fermenții pe care ii conține, aceasta contribuie la digestia celulozei și a grăsimilor.

De asemenea, varza reprezintă un reechilibrant deosebit, ajutând la buna funcționare generală a organismului și la prelungirea tinereții. Prin conținutul său de vitamina A, varza ajută la hrănirea țesuturilor, amânând apariția primelor semne ale îmbătrânirii. Datorită aportului de vitamina B, varza favorizează menținerea echilibrului nervos, înlesnește absorbția oxigenului în celule și metabolismul glucidelor și întărește respirația celulară.

Conținutul de sulf din frunze le atribuie acestora o acțiune dezinfectantă și tonifiantă în afecțiunile bronhopulmonare, în cazul eczemelor și a seboreei, protejând pielea. Clorofila fixează calciul în organism, stimulează producerea hemoglobinei și combate anemiile.

Pe lângă vitamina A și sulf, varza mai conține și vitaminele E, B, vitamina PP, magneziu, potasiu, calciu, fier, cupru, fosfor. De aceea medicii recomandă consumul de varză femeilor însărcinate. Deoarece varza are un conținut scăzut de lipide, multe dintre dietele de slăbit se bazează pe consumul acestei legume.

100 de grame de varza au 25 de calorii, 30 grame proteine, 0,3 grame lipide si:
50 mg de vitamina C
385 mg beta-caroten
75 mg acid folic
52 mg de calciu
270 mg de potasiu
50 mg fosfor
3 mg fier, etc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment