Specialiştii nutriţionişti au pus la punct câteva zeci strategii care ajută la reducerea caloriilor şi la arderea grăsimilor. Aceste trucuri pot fi efectuate în mai puţin de un minut fiecare ar fi bine să fie strecurate în rutina zilnică. Unul dintre aceste sfaturi este să faci un şpriţ cu suc de fructe, combinând sucul de fructe preferat, jumătate din cantitatea obişnuită, cu apă plată sau minerală.

Astfel se reduc 85 de calorii pe pahar şi poţi scăpa de 2,5 - 3 kilograme într-un an. Arde caloriile în timp ce vorbeşti: spală rufele (68 de calorii), aşează masa (85 de calorii) sau udă florile (102 calorii). Specialiştii precizează că aceste valori sunt calculate pentru o persoană cu o greutate de 75 de kilograme, care efectuează exerciţiile timp de o oră.

Nutriţioniştii spun că o altă strategie ar fi să plăteşti pentru gustările care ţi se oferă. Adică, de câte ori ţi se oferă ceva bun, pune deoparte o mică sumă de bani. Oferă banii cadou, copiilor, părinţilor.

La o privire rapidă, un baton de ciocolată poate conţine 220 de calorii. Dar studiind cu atenţie, ai putea afla că acesta (sau o sticlă de suc sau o pungă de covrigei) conţine două sau mai multe porţii, fapt care ar putea dubla numărul de calorii. Renunţă la băuturile de tip shake dietetice - reducerea numărului de calorii este doar temporară, pentru că mai târziu vei fi tentat să mănânci mai mult, mai spun nutriţioniştii.

Un alt sfat este să reduci numărul meselor luate în oraş. Persoanele care iau mai mult de cinci mese pe săptămână în oraş „câştigă” zilnic 300 de calorii suplimentare, faţă de cei care mănâncă mai rar la restaurant.

Înlocuieşte pâinea cu unt cu pâine cu ulei de măsline - este mai sănătoasă şi satură mai repede, deci nu poate fi consumată în cantităţi mari. Un studiu recent arată că cei care consumă pâine unsă cu ulei de măsline au consumat, zilnic, cu 25 de calorii mai puţin decât ceilalţi. Medicii mai spun că este bine să se adauge seminţe de in peste cereale.

Bogate în fibre, seminţele de in reduc apetitul şi elimină caloriile. Păcăleşte papilele gustative, este un alt truc recomandat. Un drops cu mentol sau eucalipt reduce drastic pofta de mâncare. Condimentează mâncarea: ardeiul iute reduce pofta de mâncare, dar numai dacă nu ai probleme cu stomacul.

Bea lapte cu conţinut mic de grăsimi. Ca şi apa, laptele umple stomacul, dar conţine şi carbohidraţi, aşadar eşti tentat să mănânci mai puţin. Taie legumele pentru salată în bucăţi mari în loc să le tai felii sau cubuleţe. Mestecatul bucăţilor mari necesită mai mult efort şi ca urmare vei mânca mai puţin. Nutriţioniştii mai spun că dacă te simţi singur este recomandat să suni un prieten decât să te „consolezi” cu prăjituri. Ascunderea telecomenzile poate constitui un alt truc.

În fiecare zi se pot arde cu 200 de calorii mai mult dacă nu mai foloseşti telecomanda pentru televizor, garaj şi alte dispozitive. Cumpără cantităţi mici, arată un alt studiu. Cu cât e mai mare pachetul, cu atât există mai multe probabilităţi - până la 44% - de a-l mânca în întregime. Nutriţioniştii mai spun că este bine să măsori porţia de mâncare. Este uşor să mănânci paste în exces, dar nu şi dacă găteşti exact cantitatea de care ai nevoie.

Un truc surprinzător este acela de a mănânca în faţa oglinzii. Unele studii arată că, în această situaţie, eşti tentat să mănânci cu 22 - 32% mai puţin. Înainte de a înfige lingura în cutia de îngheţată, fă 10 genoflexiuni sau flotări. Exerciţiile fizice te repun în contact cu corpul şi obiectivele tale. Adulmecă arome, mai spun nutriţioniştii. Dacă îţi doreşti foarte mult o prăjitură, miroase-o timp de 30 de secunde. Pune o bucăţică de prăjitură pe vârful limbii şi ţine-o acolo pentru alte 30 de secunde. Savurarea mirosului şi gustului te poate ajuta să te opreşti după prima bucată de prăjitură.

Mănâncă supă cu bucăţi mari de legume. Persoanele care fac acest lucru mănâncă o cantitate de supă cu 20% mai mică decât cei care consumă supe cremă, pentru că oferă mai repede senzaţia de saţietate. Şterge grăsimea de la suprafaţa alimentelor. În acest fel poţi elimina 40 de calorii şi 4,5 grame de grăsime de pe două felii de pizza.

Nutriţioniştii mai spun că este bine să renunţăm la alimentele „uşoare”. Nu doar grăsimea şi caloriile, ci şi volumul alimentelor conferă saţietate. Mănâncă mai puţin şi te vei simţi la fel de satisfăcut şi preferă alimente cu calorii puţine, dar care umplu stomacul, precum portocale, căpşuni, grapefruit, pepene, spanac gătit şi broccoli.

Mănâncă peşte, mai spun specialiştii. Acesta conţine acizi graşi Omega-3 (ton, macrou, cod, somon), care te ajută să elimini kilogramele în plus prin îmbunătăţirea metabolismului grăsimilor. Persoanele care mănâncă peşte pierd cu 20% mai mult din greutate decât cei care nu consumă acest aliment. Consumul de lichide este extrem de important. Deshidratarea organismului încetineşte metabolismul cu 3% şi împiedică eliminarea kilogramelor în plus.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment