“Vrei sa pierzi in greutate, atunci mananca mai multe macaroane” - a spus odata starul italian Sophia Loren, celebra prin corpul sau gratios, dar in acelasi timp apetisant. Ea a reusit sa obtina aceste rezultate datorita macaroanelor.

Spusele ei au fost confirmate si de dietologi: pastele sunt, sunt de fapt, niste alimente dietetice, deoarece pastele de calitate inalta sunt facute din faina, apa si o cantitate mica de sare. Acestea contin o cantitate echilibrată de proteine, grasimi si glucide necesara organismului si 100-250 calorii la 100g de macaroane uscate. Macaroanele se asimileaza usor si sunt satioase. Pastele de calitate inalta sunt bogate in fibre si, prin urmare, reduc nivelul de colesterol in sange, contribuie la descompunerea grasimilor si eliminarea toxinelor din organism.

Dar nu toate pastele contribuie la scaderea in greutate. Cele mai dietetice sunt sorturile tari. Consumul acestor paste, desigur in cantitati moderate, nu numai ca nu se va depune pe coapse si talie, dar si va reduce volumul lor.

Cat de dietetice nu ar fi macaroanele, dar in combinatie cu un sos gras le poate transforma intr-o mancare foarte calorica. De aceea sosul trebuie sa contina cat mai multe legume: rosii, ardei, dovlecei, ciuperci si diferite amestecuri de legume congelate. In sos se poate adauga peste, fructe de mare, file din carne de gaina. Utilizati cat mai putin cascaval, deoarece este foarte caloric, pentru gust e deajuns sa presarati o lingura de branza rasa peste macaroanele gata.

Pentru a pregati sosul cel mai bine e de utilizat ulei de masline, si nu in zadar: acesta are proprietăţi antioxidante, contribuie la eliminarea substantelor cancerigene si a radicalilor liberi, nu formeaza bila acida in intestin si chiar incetineste imbatranirea.

Nu se sareaza apa in care se gatesc pastele fainoase, e deajuns sa ne limitam la sarea din sos sau s-o inlocuim cu putin sos de soia.

Sa nu va fie teama de macaroanele colorate, deoarece au coloranti naturali. Tomatele si ridichea dau o culoare rosie sau roz, ardeiul - portocaliu, spanacul - verde si cerneala sepiei - neagra. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment