Date importante
Este o substanţă minerală. Fosforul, mai exact fosfatele, este atât de răspândit în natură, încât alimentaţia obişnuită conţine o cantitate de fosfor de 7-10 ori mai mare decât necesarul unui matur.

Surse alimentare
Laptele, diferite tipuri de carne, peştele, ouăle, cerealele, alunele, bobul uscat, mazărea, lintea şi zarzavaturile.

Funcţiile în organism
Fosforul, împreună cu calciul, determină duritatea oaselor şi dinţilor, în care se află 85% din fosforul din organism. Fosforul participă şi la numeroasele reacţii chimice din organism, cele mai importante fiind producerea energiei, metabolismul proteinelor, carbohidraţilor şi al grăsimilor, sinteza proteinelor.

Interacţiuni
  • Preparatele antiacide. de regulă, conţin sau magneziu, sau aluminiu: ambele substanţe influenţează procesul de asimilare a fosforului.
  • Fierul, de asemenea, poate influenţa capacitatea de asimilare a fosforului.
  • Organismul reglează echilibrul între calciu şi fosfor. Dacă alimentaţia dumneavoastră conţine prea mult fosfor, acesta poate provoca reducerea cantităţii calciului în oase şi dinţi şi micşorarea durităţii acestora.
  • Metabolismul normal al fosforului necesită o cantitate suficientă de vitamina D.
Mod de administrare
Fosforul este atât de răspândit, încât deficitul lui este atestat foarte rar. Deşi cele mai bogate surse de fosfor sunt de origine animală, chiar şi vegetarienii pot obţine o cantitate suficientă de fosfor din alimente, dacă consumă ouă şi alune. Motive pentru administrarea suplimentară a fosforului apar extrem de rar.

Simptomele insuficienţei
Pierderea poftei de mâncare, slăbirea, astenia şi surmenarea, paresteziile şi junghiurile, durerile de oase, starea de anxietate, senzaţia de frică.

Simptomele supradozării
Nu sunt cunoscute simptomele supradozării cu fosfor decât la persoanele care suferă de afecţiuni grave ale rinichilor (insuficienţă renală), din cauza cărora nu-şi pot epura organismul de surplusul de fosfor. Dar. chiar şi în acest caz, simptomele nu sunt cauzate de cantităţile prea mari de fosfor, ci, mai degrabă, de nivelului redus al calciului care apare în urma surplusului de fosfor. Aceste simptome includ hiperexitabilitatea musculară şi psihică, spasme musculare şi convulsii.

Securitatea utilizării
Este absolut inofensiv.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment