Rolul condimentelor este de mult timp apreciat şi respectat în domeniul culinar, însă acestea joacă un rol extrem de important şi în menţinerea sănătăţii organismului. Astfel, în cazul în care sarea şi piperul sunt singurele condimente pe care le aveţi în bucătărie, rataţi o multitudine de arome cu potenţial în îmbunătăţirea sănătăţii.

Potrivit specialistului în alimentaţie Donna Tainter, dintre cele mai bune condimente care nu trebuie să ne lipsească din bucătărie - atât datorită gustului inegalabil pe care îl oferă mâncării, cât şi datorită beneficiilor pe care le aduce sănătăţii, se numără: ghimbirul, oregano, scorţişoara, turmericul, salvia, praful de chili şi pătrunjelul. Tainter a explicat în cartea "Spices and Seasonings, A Food Technology Handbook" rolul pe care condimentele le au în alimentaţia noastră zilnică.

Ghimbirul, un digestiv eficient
Ingredientul activ din ghimbir, gingerolul, este un compus care ajută la relaxarea vaselor de sânge, stimulează circuitul sangvin şi înlătură durerea. Este folosit în mod frecvent ca digestiv şi conţine compuşi care alină răul de mişcare, ameţeala şi starea de vomă. Din acest motiv, ghimbirul este un condiment indicat în cazul gravidelor pentru îndepărtarea răului de dimineaţă şi pentru persoanele care suferă efecte secundare în urma chimioterapiei.

Oregano, bogat în antioxidanţi
Două dintre elementele conţinute de acest condiment au potenţial antibacterian. Oregano este şi un antioxidant bogat în fitonutrienţi. Un gram de oregano conţine de 42 de ori mai mulţi antioxidanţi decât merele. Proaspăt sau uscat, oregano poate fi folosit în sosul pentru salate, în preparatele din ou, legume sau carne.

Scorţişoara, indicată diabeticilor
Acest condiment este un antimicrobian care opreşte creşterea bacteriilor. Un strop de scorţişoară amestecată în supă ajută la păstrarea acesteia pentru un timp mai îndelungat, îmbunătăţind în acelaşi timp gustul mâncării. Scorţişoara este şi un antiinflamator care îmbunătăţeşte funcţionarea creierului.

Persoanele cu diabet trebuie să ţină cont de faptul că scorţişoara ajută şi la reglarea nivelului zahărului din sânge, scăzând în acelaşi timp nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. În medicina chineză, scorţişoara împreună cu ghimbirul sunt folosite în ceaiuri pentru combaterea simptomelor răcelii şi a gripei.

Turmericul tratează intestinul iritabil
Curcumina, ingredientul care oferă turmericului culoarea galbenă, este un antiinflamator eficient. Nutriţioniştii afirmă despre acest condiment că ajută la combaterea afecţiunii intestinului iritabil, a colitelor ulcerative, a artritei reumatoide, a cancerului şi a bolii Alzheimer.

Salvia îmbunătăteşte memoria
Un antiinflamator şi antioxidant care ajută la prevenirea deteriorării celulare. Salvia poate fi folosită în tratarea artritei reumatice, a astmului bronşic şi a aterosclerozei. Uleiul esenţial de salvie ajută şi la îmbunătăţirea funcţionării cerebrale. Acest condiment poate fi adăugat în supe, sosuri, salate, preparate din carne, legume sau ouă.

Chili scade colesterolul
Aceşti ardei iuţi roşii conţin un antiinflamator care ajută la îndepărtarea durerii. Chili ajută la descongestionarea mucoasei plămânilor şi a nasului, creşte imunitatea, previne apariţia ulcerului, ajută la scăderea în greutate, reduce colesterolul şi trigliceridele şi previne apariţia cancerului.

Pătrunjelul ne apără împotriva cancerului
Printre beneficiile pătrunjelului se numără capacitatea sa de a lupta împotriva cancerului prin inhibarea formării tumorii în special la nivelul plămânilor. Este o sursă de nutrienţi (vitamina C, beta-caroten şi acid folic) care protejează inima. Pătrunjelul proaspăt are o aromă mai intensă şi poate fi folosit în supe, salate sau mâncăruri de peşte.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment