Apa este indispensabila organismului. în ea se desfasoara toate reactiile biologice. Corpul barbatilor contine 60% apa si al femeilor 50%. La copii acest indice e mai mare, iar la cei vârstnici mai mic.

În organism, apa este repartizata intracelular si extracelular. In apa se dizolva substantele nutritive patrunse în organism. Ea le transporta la locul destinat, participa la procesele metabolice si resturile formate în urma reactiilor metabolice sunt evacuate cu apa prin rinichi, piele, plamâni, tractul digestiv. Ea contribuie la mentinerea constanta a temperaturii corpului, eliminând surplusul de temperatura prin transpiratie, evaporare. în apa, se dizolva substantele minerale.

Apa patrunde în organism cu alimentele si bauturile. Fructele si legumele contin pâna la 90% apa, carnea - 70%, pâinea alba -36%, brânza - 63,2-77,5%. Apa se formeaza în organism la arderea proteinelor, lipidelor, glucidelor si se numeste apa metabolica. Ea se foloseste la necesitatile hidrice. La arderea a 100 g lipide se formeaza 107 g, la arderea a 100 g glucide 55 g, la arderea a 100 g proteine 41 g apa. Surplusul de lichid se elimina cu transpiratia, la respiratie, prin rinichi, cu urina, cu masele fecale prin intestin.

Exista un bilant hidric echilibrat între aportul si eliminarea apei. Aportul e alcatuit din bauturi (2100 g), apa din alimente (100 g), apa metabolica (300 g), ceea ce constituie 2500 g. La eliminare contribuie urina (1300 g), pielea (750 g), fecalele (150 g), prin plamâni (300 g) în total 2500 g.

În conditiile temperaturii moderate a aerului si lucrului fizic usor omul trebuie sa bea în 24 ore circa 1 1 de apa. Surplusul apei intensifica procesul descompunerii proteinelor si îngreuiaza lucrul inimii. Este bine cunoscut faptul ca sarurile de sodiu retin lichidul în organism si se limiteaza la bolnavii cu boli renale si cardiace. Sarurile de calciu si potasiu maresc diureza si eliminarea lichidului din organism.

Pierderea a 5% de apa din organism provoaca setea, pierderea a 15-20% provoaca moartea organismului. Fara hrana omul poate trai o luna si mai mult, fara apa doar 5-6 zile. La potolirea setei contribuie ceaiul, decoctul de fructe uscate, în zilele calduroase se recomanda de baut dimineata o cantitate mai mare de ceai, la temperaturi înalte consumul de lichid se limiteaza.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment