Date importante
Sunt substanţe asemănătoare vitaminelor şi antioxidanţilor. Bioflavonoizii, deşi nu sunt vitamine, sunt importanţi în calitate de „ajutori ai vitaminelor". Se găsesc în cantităţi mari în legume, în orice porţiune a lor, şi în flori, dându-le culoare: de exemplu, bioflavonoidul citron determină culoarea galbenă a lămâii.

Surse alimentare
Aceste combinaţii sunt concentrate în coaja majorităţii fructelor şi legumelor; de asemenea, o cantitate mare se găseşte şi în băuturi ca ceaiul, cafeaua, vinul sau berea.

Interacţiuni
Bioflavonoizii amplifică acţiunea vitaminei C.

Mod de administrare
Întrucât aceştia se găsesc din abundenţă în fructe, legume, băuturi, în raţia noastră zilnică putem detecta până la 1 g de bioflavonoizi. Această cantitate este, de obicei, absolut suficientă. În cazul utilizării cantităţilor suplimentare de vitamina C, puteţi mări cantitatea de bioflavonoizi, alegând alimentele care le conţin în cantităţi mai mari. Cu excepţia unor condiţii extreme, nu aveţi nevoie să-i consumaţi suplimentar.

Simptomele insuficienţei
Nici una. Substanţele nu sunt de o importanţă vitală.

Simptomele supradozării
Nu sunt descrise în literatura medicală.

Securitatea utilizării
În literatura medicală a fost comunicat faptul că bioflavonoidul poate provoca cancerul la animalele de laborator. Formele de bioflavonoid, care, în mod natural, se întâlnesc în coaja fructelor şi legumelor, nu sunt periculoase din cauză că fiecare cancerigen sau mutagen (substanţe provocatoare de cancer) este echilibrat de un anticancerigen sau antimutagen.

De aceea, întrebuinţarea cantităţilor suplimentare din această substanţă ar putea fi periculoasă. Această situaţie este similară cu cercetările zaharinei. Acestea arătau că zaharina provoacă cancerul vezicii urinare a şoarecelui, ceea ce echivalează cu întrebuinţarea de către om a unei cantităţi astronomice de băuturi nealcoolice (750 de bidoane zilnic).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment