Cercetatorii spun ca foamea si satietatea nu sunt singurele puncte de reper ale mancatului. Ei au gasit o serie de factori care contribuie la transformarea mancarii dintr-o necesitate fiziologica intr-un sport. In asa mod, ajungem sa mancam mai mult decat are corpul nevoie.

Medicii spun ca atmosfera in care mancam contribuie la cresterea apetitului. In restaurante, se trage de timp intre servirea felurilor de mancare, astfel incat suntem ademeniti cu bauturi sau aperitive. La domiciliu, televizorul ne face sa mancam mult fara sa ne dam seama.

Conteaza mult si vasele in care este servita mancarea. Daca sunt unele de plastic, usor de dus pe canapea sau in pat, le vom umple mai mult decat e nevoie, pentru a avea provizii cat urmarim un film.

Specialistii spun ca in ultimii 20 de ani, marimea farfuriilor s-a marit cu circa 70 la suta, ceea ce a dus la cresterea portiilor cu cel putin 50 la suta.

Cu cat acordam o importanta mai mare mesei si suntem atenti doar la ceea ce e in farfurie, cu atat va fi mai usor sa reducem portiile. Varietatea influenteaza major apetitul, de aceea mesele tip bufet, adevarate festinuri gastronomice ne fac sa gustam din fiecare fel, fara sa ne oprim cand ne-am saturat. Nutritionistii spun sa alegem cate doua feluri o data pentru a nu incarca farfuria.

E bine sa alegem farfurii mici, pe care portiile vor arata consistente, chiar daca vor fi si ele reduse. Ideea de a avea farfuria plina contribuie la inducerea starii de satietate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment