Tot mai multe persoane suferă zilnic de oboseală cronică, stare creată în special de reducerea continuă a timpului alocat odihnei. Un alt factor care ne influenţează starea de sănătate şi ne induce starea de oboseală este reprezentat de obiceiurile noastre zilnice: ceea ce mâncăm, felul în care dormim şi măsura în care reuşim să trecem peste perioadele stresante.

Un prim pas pentru învingerea stării de oboseală este îmbunătăţirea calităţii somnului printr-o dietă sănătoasă, pe bază de legume şi fructe, prin stabilirea unei greutăţi corporale adecvate vârstei şi staturii noastre şi prin reducerea nivelului cofeinei existente în băuturile carbogazoase şi în unele pastile energizante, explică specialiştii citaţi de Ivillage. O alimentaţie potrivită poate face minuni în îmbunătăţirea stării generale a organismului.

Merele sunt considerate de nutriţionişti fructele ideale pentru creşterea stării de bine şi a nivelului energetic al corpului. Astfel, un remediu la îndemâna fiecăruia dintre noi, pentru eliminarea stării de oboseală, este consumul unui măr pe zi. Potrivit nutriţioniştilor, pentru a avea un tonus crescut, este bine să facem un obicei din a consuma mere în fiecare dimineaţă. Un alt tratament naturist destinat combaterii oboselii este cel pe bază de legume.

Există numeroase vegetale bune pentru sănătate, deoarece conţin nutrienţii, vitaminele şi mineralele necesare bunei funcţionări a organismului. Consumul a doi morcovi pe zi ne ajută să stăm treji mai mult timp. În cazul în care vă simţiţi obosit, ronţăiţi câteva bucăţele de ţelină, iar dacă sunteţi moleşit şi nu mai aveţi putere pentru a vă continua activităţile, castraveţii sunt cea mai bună soluţie. Menta este un alt remediu împotriva oboselii.

Folosită în special în prepararea mâncărurilor precum pastele sau pizza, datorită aromei plăcute, aceasta ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Atunci când simţiţi că somnul de peste noapte nu v-a ajutat şi vă simţiţi încă obosit, încercaţi următorul tratament: fierbeţi apă într-o oală, adăugaţi mentă tăiată mărunt, lăsaţi amestecul timp de câteva minute, apoi puneţi-vă un prosop pe cap şi aplecaţi-vă asupra oalei pentru a inhala vaporii.

Pentru a evita situaţia în care dimineaţa ne simţim mai obosiţi decât atunci când ne-am culcat, specialiştii în problemele somnului ne sfătuiesc să încercăm să respectăm orele destinate odihnei. Astfel trebuie să ne culcăm şi să ne trezim la aceleaşi ore în fiecare zi, indiferent de cât de obosiţi ne simţim. În cazul în care, atunci când ne întindem în pat, simţim că nu putem adormi, indicat este să ne ridicăm, să facem ceva relaxant, iar în momentul în care ne simţim foarte obosiţi să mergem la culcare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment