Persoanele care suferă de diabet şi renunţă la doza zilnică de cafea sau ceai au mai mult şanse de a-şi ţine boala în frâu, în comparaţie cu pacienţii care continuă cu aceste obiceiuri. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA. Doza zilnică de cofeină contribuie la creşterea cu 8% a nivelului de zahăr din sânge, influenţând negativ efectele tratamentului administrat diabeticilor.

Renunţarea la cafea contribuie la un control mai bun al diabetului de tip 2, boală specifică persoanelor de vârsta a doua. Studiul a fost efectuat cu participarea a 10 persoane bolnave de diabet. Voluntarii consumau zilnic cel puţin două ceşti de cafea.

Analizele au arătat că nivelul zahărului din sânge se ridica cu 8% după ce doza de cofeină ajungea în corp. Cofeina tulbură procesul prin care glucoza este răspândită în organism. De asemenea, cofeina ar putea fi responsabilă de eliberarea adrenalinei care poate contribui la creşterea glicemiei.

Specialiştii au mai spus că o dietă echilibrată şi exerciţiile fizice sunt elemente de bază în ţinerea sub control a diabetului de tip 2. În întreaga lume, peste 194 de milioane de persoane suferă de diabet.

Mai mult, se preconizează că numărul acestora va ajunge la 300 de milioane în 2025. În diabetul de tip 2, producţia de insulină scade sau organismul îşi reduce capacitatea de a folosi acest hormon.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment