Consumul regulat de cafea reduce riscul de accident vascular cerebral la femei şi conform unui studiu american patru sau mai multe ceşti de cafea pe zi reduc riscul de hemoragie cu 20%, relatează Daily MedNews, preluat de sanatatea.com.

Utilizarea a 2-3 ceşti pe zi reduc riscul cu 19%, în timp ce consumul a 5-7 ceşti pe săptămână cu 12%.

Cercătătorii au analizat datele a 83076 de femei. În 1980 participantele au dat acordul de a participa la experiment, nesuferind de boli cardiace, diabet sau cancer, notează sanatatea.com. La fiecare 2-4 ani ele au completat chestionare cu privire la frecvenţa alimentaţiei şi dietei. Timp de 24 de ani au fost raportate 2280 de cazuri de atac cerebral.

S-a constatat că cafeaua este mai avantajoasă persoanelor nefumătoare. Femeile care nu au încercat niciodată ţigări sau au renunţat la fumat, folosind 4 ceşti sau mai multe de cafea pe zi au redus riscul accidentului vascular cerebral cu 43%. Femeile fumătoare au redus riscul doar cu 3%.

"Beneficiile cafelei nu pot acoperi efectele adverse ale altor obiceiuri dăunătoare", a declarat Esther Lopez-Garcia, principalul autor al studiului şi profesor de medicină preventivă de la Universidad Autonoma de Madrid.

Hipertensiunea arterială, diabetul şi creşterea colesterolului înregistrau niveluri reduse ca efect al consumului de cafea.

"Cafeaua ajută doar celor sănătoşi", explică autorul. Insomnia, anxietatea, tensiunea arterială ridicată sau problemele cu inima, pot duce la înrăutăţirea stării (consumând cafea în exces).

De asemenea, oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că cafeaua nu minimizează alte riscuri ale accidentului vascular cerebral, despre care e necesar să vorbiţi cu medicul dumneavoastră. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment