Nu putem să lăsăm să apară o carenţă de vitamina D şi trebuie să găsim toate metodele posibile pentru a ne menţine vitaminizaţi. În trecut, vitamina D era cunoscută ca o vitamină care reduce riscul apariţiei osteoporezei, a bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2. Mai mult, studiile recente au arătat că vitamina D luptă şi cu cancerul. De aceea, trebuie să ştim care este cantitatea de vitamina D de care avem nevoie şi cum facem „rost” de ea.

În mare parte, specialiştii recomandă adulţilor, cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani, aproximativ 200 de unităţi internaţionale (UI) pe zi. Această recomandare este valabilă şi pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează. Cei care au peste 50 de ani au nevoie 400 de UI pe zi. Părinţii sunt sfătuiţi să le dea copiilor două căni de lapte pe zi (o cană de lapte echivalează cu 100 de UI de vitamina D).

Cel mai eficient mod de a face rost de vitamina D este cu ajutorul suplimentelor. Studiile au arătat că pe timp de iarnă un adult sănătos, care mănâncă o dată pe săptămână peşte, ia multivitamine şi bea lapte zilnic, are nivelul de vitamina D din organism la minimum.

De asemenea, s-a descoperit că este un mit faptul că uleiul de cod ar fi o sursă de vitamina D. Având în vedere cât de greu se procură această vitamină din alimente, cele mai recomandate sunt suplimentele.

Acestea sunt de două feluri numite ergocalciferol şi cholecalciferol. Dintre acestea, singurul care aduce beneficii organismului este cel de al doilea, potrivit specialiştilor. Este foarte important să se ştie care este cel mai bun supliment, având în vedere faptul că pe timp de iarnă aproape 80% dintre oameni au deficit de vitamina D.

În plus, pe lângă faptul că putem să luăm această vitamină din tablete, corpul nostru o sintetizează când este expus la soare. De aceea, specialiştii recomandă ca pe timp de vară să stăm cel puţin de două ori pe săptămână la soare, timp de 15 minute, fără să fim daţi cu creme de protecţie. Acest lucru nu este o problemă pe timp de vară, dar pe timp de iarnă când cantitatea de radiaţie solară este foarte mică, soarele nu mai este o opţiune.

Mulţi specialişti nu recomandă bronzatul la solar din cauza riscului apariţiei cancerului de piele. Chiar dacă este soare, pe timp de iarnă, organismul nu poate să sintetizeze vitamina D, însă se poate alege cu o degerătură puternică.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment