Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare. Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la creşterea incidenţei accidentelor vasculare şi a numărului de infarcturi cardiace.

Pe scurt, inima pompeaza sînge prin intermediul unor vase sanguine numite artere. Acest sînge transportă oxigenul vital şi nutrienţii necesari ţesuturilor şi organelor întregului corp. Atunci cînd nivelul colesterolului creşte peste limita normală şi pentru perioade îndelungate, acesta se depune ca o ceară pe pereţii interiori ai arterelor şi reduce sau blochează circulaţia sanguina.

Organele care primesc sînge de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen şi nutrienţi, cît ar avea nevoie. De exemplu, atunci cînd circulaţia cerebrală este blocată, se produc accidentele cerebrale.

Colesterolul provine din două surse: cel mai mult se produce în ficat, prin transformarea diverşilor nutrienţi, în special grăsimi saturate. Din moment ce toate animalele îşi produc propriul colesterol, cealaltă parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit în intestine şi se adaugă la cel produs de ficat.

Este cunoscut faptul că o dietă bogată în grăsimi saturate conduce la creşterea producţiei de colesterol din organism. Aşadar, prin reducerea cantitătţi de grăsimi din dietă se poate menţine nivelul colesterolului sanguin total în limite normale.

Pe etichetele alimentelor se întîlneşte adesea termenul de grăsimi vegetale hidrogenate. Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei şi care sunt, deci, saturate. Aceste grăsimi hidrogenate sunt folosite la producerea snack-urilor si margarinelor. Prin urmare, grăsimile, în general, trebuie reduse în dietă, însă cele saturate trebuie excluse din alimentaţia zilnică.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment